GALMAARDEN - Eerste Passief huis in de streek

C21

GALMAARDEN - Eerste Passief huis in de streek

Colpaert_galmaarden_passief_huis_1
De familie Cardon voor hun passief huis. - Foto Marc Colpaert
 

De familie Cardon-De Kegel uit Galmaarden kreeg zopas hun certificaat voor hun passief huis. Deze erkenning is de eerste in Galmaarden en waarschijnlijk ook in het Pajottenland.

In de Dorekensstraat in Galmaarden bouwden in 2008 Johan Cardon en Sonny De Kezel hun droomhuis. Aangezien ze beiden nogal milieubewust waren, kozen ze voor het bouwen van een passief huis. “ Ik wist er eerst ook niet zoveel van, gelukkig vond mijn man Johan heel wat informatie op het internet”, vertelde Sonny De Kezel. “ Een passief huis is een huis waar heel veel aandacht wordt besteed aan isolatie, want er mag geen warmteverlies zijn. Verder hebben wij een aardwarmtewisselaar die buiten de lucht opzuigt. Deze lucht wordt dan op twee meters diepte opgewarmd tot ongeveer 15 graden en komt zo in ons balansventilatietoestel terecht. Daar wordt het nogmaals opgewarmd door de lucht die van binnen naar buiten wordt geblazen.” Dit laatste toestel zorgt ook voor de verwarming van het water. Bij de familie Cardon vindt men dus geen radiatoren, wel grote glaspartijen langs de achterkant van de woning. “ Wij maken zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke warmte en zelfs in de winter kan een uurtje zon de temperatuur gevoelig doen stijgen “, aldus Johan Cardon. Vorige winter toen het heel erg koud was, dan moesten ze soms wel een elektrisch vuurtje erbij halen, maar dit was dan ook een grote uitzondering. De kostprijs voor hun verwarming, warm water en ventilatie bedraagt momenteel 35 KW per week.
Vandaag zijn ze het eerste passief huis in Galmaarden en waarschijnlijk ook in het Pajottenland dat ook het nodige certificaat kreeg. “ Dit is vooral een erkenning en het is ook fiscaal interessant”, verklaarde Sonny. De familie Cardon, De Kezel en hun kinderen Eleine en Senne kunnen het iedereen aanraden om ook een passief huis te gaan bouwen, zij zouden het in ieder geval opnieuw doen. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 nov 2009
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief