HALLE - een cursus voor mensen met groene vingers

C21

HALLE - een cursus voor mensen met groene vingers

Compostsite_halle

In het voorjaar organiseert de stad, in samenwerking met Haviland en Vlaco vzw (Vlaamse compostorganisatie), een cursus thuiscomposteren. Iedereen die wil ontdekken hoe men afval uit keuken en tuin omtovert tot een waardevolle grondstof voor bloemen en planten is welkom. Maar ook wie zijn kennis wil bijschaven kan zich inschrijven.

Bij het composteren maakt men gebruik van natuurlijke afbraakprocessen om afval uit keuken en tuin thuis te verwerken. Daarbij spelen bacteriën, schimmels en andere organismen zoals compostwormen, springstaarten en mijten een belangrijke rol. Een goede compostering bekomt men dan ook door er voor te zorgen dat die organismen in ideale omstandigheden hun werk kunnen doen, met voldoende beluchting, een goede menging van materialen en een juiste vochtigheidsgraad. Tijdens de cursus leert men door kleine ingrepen het composteringsproces zo te sturen, dat composteren gemakkelijk wordt en men gespaard blijft van de klassieke kinderziektes van de beginnende thuiscomposteerder. Daarnaast steekt men heel wat op over het verminderen en hergebruiken van tuinafval.
 
De cursus omvat drie lessen op drie verschillende dagen:
-les 1: theorieles thuiscomposteren - donderdag 8 mei van 19 tot 22 uur. Een ervaren lesgever leert de basisprincipes van het thuiscomposteren en geeft antwoord op alle vragen over composteren.
-les 2: bezoek aan “Hof Ter Winkelen” in Londerzeel (demonstratieplaats van het Comité Jean Pain - zaterdag 10mei van 10 tot 12 uur. Bij dit geleid bezoek aan het “Mekka van de thuiscomposteerder” maakt men kennis met verschillende composteersystemen en de technieken
van het kringlooptuinieren.
-les 3: praktijksessie op compostdemonstratieplaats - zaterdag 24 mei van 9 tot 12 uur.
Tijdens de afsluitende sessie steekt men de handen uit de mouwen en brengt men praktische trucs en kneepjes in praktijk.
 
Deelname is gratis en vrijblijvend. Inschrijven kan tot 15 april op de milieudienst, tel. 02 363 25 15, sigrid.de.temmerman@halle.be .
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 mrt 2008
Felix Merckx
Archief Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief