HALLE - De kadasterkaarten van Popp

C21

HALLE - De kadasterkaarten van Popp

Tentoonstelling_kaarten_1_gr
 
Tentoonstelling_kaarten_1_kl
Tentoonstelling_kaarten_2_kl
 

In het oude postgebouw loopt er vandaag en morgen van 10 tot 17 uur een tentoonstelling over Halse oude kaarten.

Oude kadasterkaarten uit 1825 en 1830 worden tentoon gesteld en kunnen vergeleken worden met moderne plannen. Op pc kunnen de kadasterkaarten van Christiaan Popp bekeken worden. Aan de hand van foto’s en verhalen ontstaat een stukje Halle door de eeuwen heen. Naast bekende Halse gebouwen leveren die ook minder bekende pareltjes op.
 
Op deze tentoonstelling kan men een antwoord krijgen op vragen als: Hoe zag Halle en zijn deelgemeenten eruit in het midden van de 19de eeuw?, wat rest er nog van de oude dorpskern, van de woonhuizen, de fabrieken of akkerlanden?, wie was de eigenaar van het perceel waar u nu woon?
De kadasterkaarten van Philippe Christian Popp, uitgegeven door de provincie Vlaams-Brabant en het Liberaal Archief, geven een antwoord op deze vragen.
 
In de publicatie ‘De kadasterkaarten van Popp, een sleutel tot uw lokale geschiedenis’ van Wouter Ronsijn leest men meer over de ontstaangeschiedenis en de toepassingsmogelijkheden van de Poppkaarten en –leggers. Om het wat concreter te maken, worden vier Vlaams Brabantse gemeenten aan een voorbeeldanalyse onderworpen, telkens vanuit een specifieke invalshoek. Voor Halle is dat landbouw.
 
Over de inhoud van het boek gedeputeerde voor Cultuur Tom Troch: “De gebruikers vinden in het boek praktische informatie om mee aan de slag te gaan: een lijst van Poppkaarten van Vlaams Brabant en hun belangrijkste bewaarplaatsen, een overzicht van de gebruikte databanken en een thematische bibliografie. En als kers op de kaart krijgt men een cd-rom met de Poppkaarten en –leggers van de besproken gemeenten. Op die manier wordt de rijke geschiedenis van Vlaams-Brabant toegankelijk voor een ruimer publiek. Daar is het ons om te doen”.
 
Het boek kost 20 euro (excl verzendingskosten). Surf naar http://mediatheek.vlaamsbrabant.be/cultuur of mail naar cultuur@vlaamsbrabant.be. Tel 016/26 76 77 of 016/ 26 76 35.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 apr 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 17 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief