HALLE - Serviceclubs kuisten leien van de basiliek

C21

HALLE - Serviceclubs kuisten leien van de basiliek

Leien_van_halse_basiliek_gr
 
Leien_van_halse_basiliek_kl

Leden van de Halse serviceclubs hebben een deel van hun zondagmorgen opgeofferd voor het kuisen van leien van de Halse basiliek. Men wou eens kijken hoe men het best de leien kon kuisen. Het grootste vuil werd van de leien gehaald met een hoge druk reiniger en de afwerking gebeurde met een borsteltje. In totaal werden er 1.000 leien proper gemaakt. Op zondag 20 april gaan er nog 2.000  leien gekuist worden en gaan de eerste verkocht worden ten voordele van het restauratiefonds van de Halse basiliek.

Er kwam heel wat vuil af, daarom werd de Leide gekozen voor de schoonmaak. Het vuike water en de modder verdween er dadelijk in de Zenne. Op zondag 20 april gaan er nog leien gekuist worden en gaan de eerste verkocht worden ten voordele van het restauratiefonds van de Halse basiliek.

Voor het project ‘Van kassei tot lei’ hebben zich in Halle negen serviceclubs verenigd. Hun doel is zoveel mogelijk fondsen voor de Vrienden van de basiliek te verzamelen door de verkoop van gegraveerde leien van de basiliek. De titel van hun actie was vlug gekozen. Tien jaar hebben de toen voor de eerste maal verenigde serviceclubs de stenen van de Halse Grote Markt verkocht ten bate van het restauratiefonds. Nu de leien van de daken van de Halse basiliek moeten vernieuwd worden willen ze ook de leien verkopen. Weliswaar niet allemaal want dat zullen er meer dan 50.000 zijn, maar zij hopen er toch een paar duizendtallen te verkopen aan 30 euro stuk.
 
De leien die ze verkopen zullen in een speciale verpakking zitten, waarin ook een brochure zal zitten over de restauratie van de basiliek en geschreven door Marcel Franssens en een stander om de lei op te plaatsen”.
 
In totaal worden er drie verschillende tekeningen op de lei gezet. Hiervoor werd verleden jaar al een wedstrijd georganiseerd.
 
Intussen hebben de verenigde serviceclubs ook nog een actie die loopt in samenwerking met het warenhuis Delhaize. Bij elke fles wijn die er van een bepaalde soort verkocht wordt gaat er één euro naar het restauratiefonds van de basiliek.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 apr 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 28 feb 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief