HALLE - Kruiskensheide krijgt eindelijk riolering

C21

HALLE - Kruiskensheide krijgt eindelijk riolering

Lembeek_kruiskensheide
 

Tijdens een infovergadering op het Halse stadhuis werden de sanering van de Kruiskensheide (foto), Vredelaan en de Steengroefstraat voorgesteld. Het is een belangrijk project voor de bestrijding van de wateroverlast in Lembeek.

Heel wat huizen uit de Kruiskensheide en de Steengroefstraat lozen nu hun afvalwater gewoon in een beek. Met de aanleg van de riolering zal het afvalwater via een collector naar het waterzuiveringsstation gebracht worden.
 
De werken om alles te realiseren gaan minstens twee jaren duren. Men gaat echter niet in alle straten tegelijk met de werken beginnen. Er moet niet alleen nieuwe rioleringen aangelegd worden, maar er komen ook nieuwe bufferzones en dammen om het water bij hevige regenval tegen te houden.
Er wordt een gescheiden riolering aangelegd. Dat wil zeggen dat het hemelwater en het afval water gescheiden zullen worden. Nieuwe gebouwen en gebouwen die erge veranderingen ondergaan zullen in deze straten ook verplicht worden een gescheiden riolering aan te leggen. Voor de huizen die er nu al staan is dat momenteel nog niet verplicht.
 
Vooral de mensen uit de Kruiskensheide vragen al verschillende jaren achter een riolering. Bij vriesweer in de winter wordt de Kruiskensheide in een schaatsbaan herschapen en in de zomer wanneer het warm is kan men er gewoon zeggen dat het er stinkt.
Sommige inwoners zeggen in het sappigste dialect “Juzeke es he nog ni geweist’. Zo erg is er de toestand.
 
Met de aanleg van de riolering gaan ook de straten verbeterd worden. Het bovenste gedeelte van de Kruiskensheide wordt niet verbreed. Langs beide zijden van de straat komt er een greppel en in het midden van de straat asfalt. Wanneer men de straat in gaat van langs de Edingsesteenweg gaat men van aan het eerste veldwegeltje links (vanaf agrarisch gedeelte),  de straat wel verbreden om er parkings te kunnen aanleggen.
De Steengroefstraat gaat aangelegd worden als een woonerf.
 
WANNEER?
Over de aanvang van de werken tast men nog in het duister. De ontwerper van de plannen hoopt dat men eind 2009 begin 2010 met de werken kan beginnen. De plannen moeten nog getekend worden en er moeten ook nog vergunningen voor de werken verkregen worden. Dan moet er ook nog de aanbesteding van de werken gebeuren.
De aanleg van de nieuwe riolering zal steeds begonnen worden aan het laagste gedeelte van de straat en zo naar boven toe.
Men voorziet dat de werken in de Steengroefstraat zo een vijf maanden gaan duren. Voor de Kruiskensheide voorziet men zes maanden en in de Vredelaan gaan de rioleringswerken ongeveer één jaar duren.
 
KOSTPRIJS
Het hoeft zeker geen betoog dat aan deze reuzenwerken een serieus prijskaartje hangt. De kostprijs wordt geraamd op 6.007.597 euro. Hiervan wordt 5.202.525 gesubsidieerd door de hogere overheid, zodat er nog 805.0323 euro overblijft die niet gesubsidieerd worden.
De inwoners van de straten moeten niets betalen voor de aanleg van de riolering. In de straten waar nu al riolering ligt valt de aansluiting met de huizen ten laste van de stad. Anders is het gesteld voor de inwoners waar er nog geen riolering ligt zoals in de Kruiskensheide. Deze zullen de aansluiting naar de riolering zelf moeten betalen.
Problemen worden er ook verwacht voor woningen waarvan de aansluiting op de bestaande riolering of de afvoering naar de beken langs de achterkant van het huis is.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 apr 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 20 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 17 mei 2024

archief