HALLE - Halle en Mouvaux (Frankrijk) verbroederen al 50 jaar

C21

HALLE - Halle en Mouvaux (Frankrijk) verbroederen al 50 jaar

Jumelage_halle_mouyvaux_1_gr
 
Jumelage_halle_mouyvaux_1_kl
Jumelage_halle_mouyvaux_2_kl
 

Zaterdag 20 juni 1953 was een belangrijke datum in de geschiedenis van de verbroedering tussen Halle en Mouvaux. Die dag nam de Koninklijke St.- Martinusturngilde uit Halle deel aan een internationaal turnkampioenschap in Cambrai, Noord-Frankrijk. Ook de ‘Clique de la Jeanne d’Arc’ uit Mouvaux was één van de deelnemers. Beide verenigingen sloten er vriendschapsbanden die vijf jaar later zou leiden naar een jumelage tussen Hallle en Mouvaux

In 1958 hadden weinig Franse steden verbroederingsbanden . Deze Franse stad ligt in het Noorden van Frankrijk tussen Lille en Tourcoing, telt momenteel 13.600 inwoners en heeft een oppervlakte van 417 hectaren. Nu al staat vast dat in Mouvaux de 50 jaar verbroedering tussen beide steden gevierd gaat worden op 18 oktober.
Mouvaux heeft ook broederbanden met Neukirchen-Vluyn in Duitsland en het Engelse Buckingham.
 
De Hallenaren Maurice Nerinckx, Max Maillard, Jef Pierreux en Arthur Maillard sloten in 1953 vriendschap met Henri Catel, chef van de Clique de la Jeanne d’Arc. Tussen pot en pint besloten zij ’s avonds dat zij elkaar zouden helpen bij turnfeesten.
De hartelijke en stevige vriendschapsbanden tussen beide turngilden werden door beide stadsbesturen zeer gewaardeerd en op 3 mei 1958 vond de officiële bezegeling plaats door de toenmalige burgemeesters Jean-Nicolas Devillé en Georges Courcol.
De laatste jaren werd er door het jumelagecomité hard gewerkt om de verbroedering nieuw leven in te blazen. Het accent werd gelegd op uitwisseling tussen verenigingen.
Meer over Mouvaux op www.mairie-mouvaux.fr
 
 
Een heel programma werd door het jumelagecomité rond deze herdenking in elkaar gestoken.
Die de gele zaterdag hebben geduurd. Zo concerteerde ondermeer ‘La Musique Municipale de Mouvaux” op de kiosk op de Grote Markt, kon men naar een kunsttentoonstelling gaan kijken waar werken van ondermeer Franse kunstenaars werden getoond en werd er de Mouvauxstraat onthuld. De slothappening gebeurde op het Halse stadhuis met de turnverenigingen uit Halle en Mouvaux waaruit de verbroedering is ontstaan.
Als lost volgde dan de officiële ondertekening van de nieuwe oorkonde ’50 jaar jumelage Halle – Mouvaux’
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 mei 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief