HALLE - Mariaprocessie trok door Halse straten onder een stralende zon

C21

HALLE - Mariaprocessie trok door Halse straten onder een stralende zon

Halle_mariaprocessie_1gr
 
Halle_mariaprocessie_1_kl
Halle_mariaprocessie_2kl
Halle_mariaprocessie_2_gr
 
Halle_mariaprocessie_3_kl
Halle_mariaprocessie_4kl
Halle_mariaprocessie_3gr
 
Halle_mariaprocessie_5_kl
Halle_mariaprocessie_6kl
 

De tweejaarlijkse Mariaprocessie trok door de Halse straten. Wanneer men bij vorige edities soms tot op het laatste moment moest wachten om te zien of de weergoden de processie goed gezind waren, was het dit jaar absoluut niet het geval. Integendeel, vele deelnemers zullen water en bloed gezweet hebben onder hun uniform.

Opmerkelijk was dat er heel wat jeugd mee opstapte in de processie. Een kleine twee uren kon de processie de toeschouwers in de ban van het gebeuren houden.
 
Klokslag drie uur vertrok de processie vanuit het Vondel en defileerde aanstonds op de Grote Markt voor de zwarte Madonna en de talrijke hoogwaardigheidsbekleders.
De vaste werkgroep van de Mariaprocessie had moeite noch werk gespaard om alles ordentelijk te laten verlopen. Tot even voor de processie moesten zij nog op zoek om de 700 beloofde figuranten te hebben. Bij vorige gelegenheden was dat immers een groot probleem om figuranten te vinden. Nu waren ze er blijkbaar wel en dan vooral de jeugd.
Opmerkelijk was ook de delegatie uit de zusterstad Mouvaux met hun beeld en de Halse Bolivianen.
 
De Mariaverering in Halle gaat terug tot in de 13de eeuw. Het Mariabeeld zelf dateert uit de 13de eeuw en stelt Maria voor die het kindje Jezus aan haar borst voedt. In de processie zelf wordt het beeld gedragen bekleed met een rijkgeborduurde mantel en met een fijne kanten handdoek. De bescherming van Maria over de stad bereikte haar hoogtepunt in 1489 toen de stad werd belegerd maar standhield ondanks zware beschietingen. De legende wil dat Maria toen op de Vesten verscheen en kanonballen in haar mantel opving. Door de kruitdampen werd haar gezicht zwart en vandaar de zwarte madonna. Dat is legende. De werkelijkheid is wel anders. Het beeld is immers zwart geworden door de talrijke kaarsen die door de eeuwen heen werden aangestoken.
Van die kanonballen kan men er nog steeds gaan bezichtigen bij het binnenkomen van de Halse basiliek.
 
TWEE DELEN
 
De processie zelf bestond uit twee delen. In het eerste gedeelte werd een evocatie van de geschiedenis van Onze-Lieve-Vrouw van Halle uitgebeeld.
Het tweede gedeelte was het Mariaal gedeelte dat uitgewerkt werd in Bijbelse taferelen.
De Mariaprocessie werd afgesloten met een eucharistieviering in het Mariahof.Mgr. De Kesel van Brussel was daar de eregast en de celebrant.
 
Voor de eerste maal waren er ook groepen van uit Vlaanderen en Wallonië en een sterke afvaardiging uit de zusterstad Mouvaux om mee op te stappen in de processie.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 mei 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief