HALLE/ DE RAND - Ronquières en Strépy-Thieu per boot in één dagtocht

C21

HALLE/ DE RAND - Ronquières en Strépy-Thieu per boot in één dagtocht

Editiepajot_kanaaltochten_merckx

Vanaf september is er op het kanaal Brussel-Charleroi en het Centrumkanaal een nieuw spectaculair vaararrangement op het kanaal.
Ronquières en Strépy-Thieu kan dan per boot in één dagtocht !

 Het wereldberoemde Hellend Vlak van Ronquières viert dit jaar zijn veertigste verjaardag. Sinds jaren behoren de boottochten over het Hellend Vlak van Ronquières tot de toppers op het programma van Kanaaltochten Brabant en Circuits Brabant-Hainaut. Acht staalkabels, 236 wielen en vier treinrails. Dat is nodig om een 5.500 ton zware kuip, gevuld met water en schepen, een hoogteverschil van 67,50 meter te laten overbruggen.
 
Een andere bijzondere ervaring is ook de wereldvermaarde scheepslift van Strépy-Thieu, nog een eind voorbij Ronquières.
Die scheepslift is 117 meter hoog, 81 meter breed en 130 meter lang. De schepen worden via twee liftbakken van elk 43 meter lang en 5,8 meter breed naar boven getild of naar beneden geladen. In één beweging en in een twintigtal minuten overbrugt men met deze ultramoderne scheepslift een hoogteverschil van 73 m.
Het nieuwe Centrumkanaal, een deel van de vaarweg tussen Ronquières en Strépy-Thieu verheft zich op sommige plaatsen als een aquaduct boven de dorpen van de lager gelegen vallei. Hier varen is een heel bijzondere belevenis.
 
Vanaf september kan men beide spectaculaire ‘kunstwerken’ op de route van de merkwaardige scheepsliften meemaken in één dagtocht.
Het gaat om een 6 uur durende gegidste vaartocht, inclusief doorgang Hellend Vlak van Ronquières én scheepslift van Strépy-Thieu en met een halte en bezoek aan de hydraulische scheepslift nr 1 te Houdeng-Goegnies.
Deze spectaculaire boottocht staat vanaf september op het programma, op vrijdag om de veertien dagen, vanuit Ronquières.
In 2009 zal men in groep of als individuele deelnemer kunnen deelnemen van begin mei tot eind september.
 
Klassiekers op de route van de merkwaardige scheepsliften
Het 4 uur durend vaararrangement waarbij het schip over het Hellend Vlak van Ronquières ‘spoort’ wordt om de veertien dagen op vrijdag georganiseerd vanuit Lembeek en Tubize. Men vaart over Ronquières en via Seneffe door tot de hydraulische scheepslift nr. 1 te Houdeng-Goegnies, waar ontscheept wordt. De vaartocht wordt gecombineerd met een begeleide sightseeing tour per bus in de Centrumregio.
Tijdens deze rondrit komt men langs de oude, hydraulische scheepsliften op het historische Centrumkanaal, nog zo’n merkwaardig technisch hoogstandje en bovendien Unesco-werelderfgoed. Er is o.a. ook een korte pauze voorzien in de Cantine des Italiens, een verblijfplaats van de eerste Italiaanse immigranten in de streek en nu omgevormd tot taverne met museum. Verder wordt er halt gehouden aan het vroegere mijnstadje Bois du Luc. Na de sightseeing brengt de bus u terug naar uw vertrekplaats.
Voor groepen met eigen vervoer kan deze vaartocht ook op zondag.
 
Het 3 uur arrangement waarbij het schip door de imposante scheepslift van Strépy-Thieu vaart wordt om de veertien dagen op zaterdag georganiseerd vanuit Brussel, Halle en Strepy-Thieu en op zondag enkel vanuit Strépy-Thieu (op 30 min. rijden van Brussel). Men vaart van Strépy door tot Seneffe en vervolgens tot de hydraulische scheepslift nr 1 van Houdeng-Goegnies. De vaartocht wordt gecombineerd met een begeleide sightseeing tour per bus in de Centrumregio. Men wordt ook per bus teruggebracht naar uw vertrekplaats.
 
Beide vaararrangementen gaan door tot eind september 2008.
 
Heen met de boot, terug per fiets
Wie geen zin heeft in een ontdekking van de streek per bus, maar liever een actievere dag beleeft, kan de fiets mee aan boord nemen.
Men vaart dan eerst een kleine 4 uur. Men kan kiezen tussen een vertrek op vrijdag (Lembeek en Tubize) met doorvaart over het Hellend Vlak van Ronquières tot Seneffe of op zondag (Strépy-Thieu) met een afdaling in de scheepslift. Daarna fietst u terug naar uw vertrekplaats, aan de hand van een overzichtelijk plan.
Op beide trajecten zijn er telkens twee fietslussen voorzien: eentje van twintig kilometer en eentje van veertig kilometer.
 
Praktische info & reservatie
Het volledige vaarprogramma op de route van de merkwaardige scheepsliften en alle ‘last minute’ boottochten zijn te consulteren op www.rivertours.be . Reserveren is verplicht.
Picknick mag mee aan boord.
Voor informatie en reserveren: bel naar: 02 218 54 10 en 053 72 94 40 of mail naar: info@rivertours.be
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 aug 2008
Felix Merckx
Archief Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 26 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 23 apr 2024

archief