PEPINGEN – 100 kaarsjes voor Jeanne Ophals

C21

PEPINGEN – 100 kaarsjes voor Jeanne Ophals

Editeipajot_jeanne_ophals_100__jaar_foto_deschuyffeleer__9_
De honderdjarige Jeanne Ophals samen met de naaste familie. Foto's Deschuyffeleer
 
Editeipajot_jeanne_ophals_100__jaar_foto_deschuyffeleer__2_
Editeipajot_jeanne_ophals_100__jaar_foto_deschuyffeleer__14_
Editeipajot_jeanne_ophals_100__jaar_foto_deschuyffeleer__23_
 
Editeipajot_jeanne_ophals_100__jaar_foto_deschuyffeleer__34_
Editeipajot_jeanne_ophals_100__jaar_foto_deschuyffeleer__32_
Editeipajot_jeanne_ophals_100__jaar_foto_deschuyffeleer__42_

In het Mater Dei-rusthuis te Heikruis mocht Jeanne Ophals uit Bellingen 100 kaarsjes uitblazen. De eeuwelinge werd geboren op 5 februari 1909 in Bellingen in een kroostrijk zelfstandig gezin met nog 4 broers en 2 zussen. Aan polio op 5-jarige leeftijd hield zij een motorische invaliditeit over. Deze tegenslag belette haar evenwel niet al te zeer in haar verdere levensweg steeds in haar geboortedorp.

Jeanne leerde haar man René Segers kennen in het café van haar ouders. Samen kregen zij 4 kinderen Marcel, Rachel, Astrid en Hubert. In het dorp baatte zij een winkel uit en daarbuiten deed zij nog naaiwerk en het huishouden, terwijl haar man als elektrieker aan de kost kwam. De kinderen schonken Jeanne en René in totaal 8 kleinkinderen en 9 achterkleinkinderen.

Eens op pensioen had Jeanne meer tijd voor haar huishouden en voor reizen. Vooral de trip naar Tenerife is haar nog steeds levendig bijgebleven. De laatste 10 jaar speelde haar invaliditeit haar steeds meer parten. Zo dient zij zich thans van een rolstoel te behelpen. Sinds eind 2006 verblijft zij in het rusthuis waar zij de kamer deelt met Sabine Ocula die voor haar een bijzondere zorg draagt.

De viering van de eeuwelinge is in het rusthuis niet ongemerkt voorbij gegaan. Vorige donderdag, pal op haar honderdste verjaardag,  werd de heugelijke gebeurtenis vooral gevierd samen met de naaste familie en de rusthuisbewoners. Sinds haar verblijf in het rusthuis is Jeanne gedomicilieerd in Halle bij haar oudste dochter Rachel. Vandaar dat ook deze verjaardag aan de Halse burgemeester Pieters en zijn stadsbestuur niet ongemerkt is voorbijgegaan. Hij mocht dan ook de jarige Jeanne wegens het stadsbestuur de felicitaties en 100 witte rozen aanbieden.

Vandaag bood het gemeentebestuur van Pepingen samen met de verenigingen van Bellingen – OKRA, de Vrije Gepensioneerdenbond, Ziekenzorg, KVLV en KWB – en het rusthuis een receptie aan. Alle inwoners van Bellingen, familie en kennissen van Jeanne waren dan ook welkom in de vernieuwde cafetaria.

In een meer dan uitgebreide levensloop gaf Victor Decorte aan dat Jeanne een bijzondere vrouw is geweest. In haar honderd jaar kende zij vijf van onze zes koningen, twee wereldoorlogen met de daaraan verbonden mobilistaties en demobilisaties, de Gutt-operatie, de Congomanie, de afschaf van het lotingssysteem, de leerplicht tot 14 jaar, de bloei en de teloorgang van de Waalse steenkoolindustrie, de opkomst van radio en TV, de wereldexpo van ’58 en de groei van koning auto.

Daar Jeanne met haar gezin decennia lang woonde in de directe omgeving van het station van Bellingen nam Burgemeester De Roubaix dit beeld mee in zijn toespraak. Het leven van Jeanne is als een treinreis met in- en uitstappers, met gelukkige en droevige haltes, een reis vol met dromen en verrassingen met onnoemlijke leuke momenten. Samen met alle genodigden wenste hij Jeanne dan ook  nog een fijne voortzetting van haar levensreis. Als aandenken kreeg zij de traditionele bloemen, een krant uit haar geboortejaar, een medaille van de provincie Vlaams-Brabant en het diploma getekend door Koning Albert en koningin Paola.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 feb 2009
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief