HALLE - De successen van Plan Boommarter in beeld

C21

HALLE - De successen van Plan Boommarter in beeld

Vlcsnap-2020-10-16-15h04m21s471-klein
 
Vlcsnap-2020-10-16-14h55m40s757-klein
 
Vlcsnap-2020-10-16-15h00m56s832-klein
 

Plan Boommarter is een initiatief dat zich al jarenlang inzet voor meer natuur in en rond Halle. Plan Boommarter maakte een filmpje met luchtbeelden dat de werking en successen toont. Je kan het bekijken op www.planboommarter.be

 

De naam van het project is geïnspireerd door de boommarter en zijn favoriet leefgebied. De boommarter heeft nood aan grote, goed verbonden bossen. Door het gebied van 2000 ha mooier en groener te maken kunnen er opnieuw boommarters leven. Het doel is om grote en kleine stukken natuur te laten groeien en met elkaar te verbinden. “Het Hallerbos werd 10% groter tot 622 ha op 20 jaar tijd. Dat zijn meer dan 1000 voetbalvelden.  Dat is een goede zaak voor natuur en mens.  Het bos groeit en mensen zijn enthousiast.” zegt Koen De Rijck, projectcoördinator van Plan Boommarter.

 

Patrick Huvenne, regiobeheerder voor Agentschap Natuur en Bos, vertelt: “We kunnen spreken van een succes want het recept van Plan Boommarter inspireert ook andere regio’s om voor hun bossen en natuur te zorgen.  

 

“De komende jaren zijn nog uitdagingen zoals de versnippering door wegen verminderen zodat dieren zich veilig kunnen verplaatsen. Werken aan waterkwaliteit en wijken en dorpen vergroenen.” benadrukt Johan Moerman, vrijwilliger van Natuurpunt Halle.     

 

Ellen Poulleyn, inwoonster van Essenbeek is enthousiast over de veranderingen in het Warandepark: “Het Warandepark is een natuurpark in Essenbeek op minder dan één kilometer van het Hallerbos. De laatste jaren zijn bomen en hagen aangeplant, poelen hersteld en er is een tof stuk speelnatuur bijgekomen.  We komen hier vaak met de kinderen. Ze genieten van het ravotten in de natuur. Iedereen is hier welkom om te komen wandelen, spelen, fruit plukken en te genieten van de natuur.  Het is een fantastische plek geworden.  Hopelijk komen er nog zo vele groene gebieden bij.”  

 

Kloris Devillé en Margo Cammue, landschapsbouwers, werkten mee aan vergroenen van hun achtertuin. “ Het succes wordt vergroot als iedereen op zijn manier kijkt wat hij kan doen voor meer groen. Het zou geweldig zijn mochten we in de toekomst opnieuw boommarters kunnen verwelkomen in onze bossen.”  

 

Iedereen kan mee het Hallerbos vergroten. Op zondag 29 november en zondag 13 december zijn er bosplantacties gepland. Ergens tussen Hallerbos en Lembeekbos komen er 5 voetbalvelden bos bij op velden van het Agentschap voor Natuur en Bos, meer kunnen we nog niet verklappen... 

 

Update: gezien de verstrengde coronamaatregelen krijgen we geen groen licht voor evenementen. We brengen je via onze kanalen op de hoogte indien de bosplantacties toch doorgaan:

- Nieuwsbrief: http://eepurl.com/gNetwv

- Facebook: www.facebook.com/planboommarter

- Instagram: www.instagram.com/planboommarter

- Website: www.planboommarter.be

 

Plan Boommarter is een samenwerking van Vlaamse overheid (Natuur en Bos), stad Halle, Natuurpunt Halle, Provincie Vlaams-Brabant, Natuurgidsen Zuidwest Brabant en Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei.

 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 okt 2020
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 23 mrt 2024

archief