Nieuw eenvormig parkeerbeleid vanaf 2 januari in werking in HALLE

Nieuw eenvormig parkeerbeleid vanaf 2 januari in werking in HALLE

Overzichtskaart_parkeerbeleid_halle_def-1
Overzicht.
 
Overzichtskaart_parkeerbeleid_halle_def-2
Overzichtskaart_parkeerbeleid_halle_def-3
Overzichtskaart_parkeerbeleid_halle_def-5
 
Overzichtskaart_parkeerbeleid_halle_def-6
 

Vanaf 2 januari treedt het nieuw eenvormig parkeerbeleid in Halle in werking. Op die manier zorgen we voor een vlottere mobiliteit, minder parkeerdruk en meer parkeergelegenheid voor wie in onze stad werkt, woont, winkelt of geniet. Het centrum wordt daarom voortaan ingedeeld in drie betaalzones (rood, groen en geel) en een blauwe zone (met parkeerschijf). Voorts worden alle parkeerautomaten vernieuwd. We voorzien in het commercieel centrum ook zo’n 50 shop & go-plaatsen waar je 30 minuten lang gratis mag parkeren voor een korte boodschap. 

Waarom een andere aanpak?

Door een mengelmoes van gratis en betalend parkeren en een zeer variabele parkeerduur, heeft Halle af te rekenen met heel veel zoekverkeer. Want uiteraard wil iedereen zijn wagen achterlaten op de goedkoopste parkeerplaats en het liefst zo dicht mogelijk bij het centrum. Daardoor rijden veel auto’s nodeloos lang rond. Met een meer eenvormig parkeerbeleid willen we daar verandering in brengen. Op die manier maken we onze binnenstad veiliger, gezonder en meer bereikbaar voor wie er werkt, woont, shopt, studeert of gewoon geniet. 

Het nieuwe parkeerbeleid is ook nodig met het oog op de bouw van een parkeertoren door de NMBS aan Nederhem en de aanleg van de ondergrondse parking aan sportcomplex De Bres. Daardoor komt er bovengronds ruimte vrij die als park, rustzone of belevingsplein kan worden ingericht. Maar uiteraard zijn deze parkeerprojecten enkel rendabel als er in de omgeving een duidelijk en eenvormig parkeerbeleid van toepassing is.

Parkeren in de betalende zone

De stad Halle is daarom verdeeld in drie verschillende betaalzones: rood, groen en geel. Deze kleuren vind je terug op de parkeerautomaten. Zo is het meteen duidelijk wanneer en hoelang je in de zone mag parkeren en hoeveel het kost. En hoe dichter in het centrum, hoe duurder het parkeren wordt. De stad Halle heeft ook alle oude parkeerautomaten vervangen door digitale parkeerautomaten. De zoektocht naar parkeermuntjes behoort dus voortaan tot het verleden. En ook via sms of app kan je betalend parkeren.

Hoe kan je een ticket kopen?

Aan de parkeerautomaat tik je je nummerplaat in. Je kiest de gewenste parkeerduur en betaalt met je betaalkaart. Leg je parkeerticket duidelijk zichtbaar achter de voorruit van je wagen.

Je kan ook mobiel betalen via sms of app. Volg hiervoor de instructies op de parkeerautomaat. Als je via sms of app betaalt, hoef je geen parkeerticket achter je voorruit plaatsen.

Je kan 1 keer per dag en per nummerplaat genieten van 15 minuten gratis parkeertijd. En dat is handig als je snel een boodschap wil doen. Wens je langer dan 15 minuten te parkeren, dan betaal je het normale tarief.

Betaal je niet of overschrijd je de maximale parkeerduur, dan kies je automatisch voor het retributietarief van € 25,00 per halve dag.

In de betalende zones koop je een parkeerticket van maandag tot en met zaterdag van 9u tot 18u, uitgezonderd op zon- en feestdagen en 11 juli.

De parkings in de groene en gele zone zijn ook gratis op zaterdag. ’t Gaat om de parking sportcomplex De Bres, parking De Leide, parking station, parking Klaar, parking atletiekpiste, parking L. Thibautstraat, Nederhemparking en Spoorwegstraat.

Parkeren in de blauwe zone 

In de blauwe zone leg je een parkeerschijf van maandag tot en met zaterdag van 9u tot 18u, uitgezonderd op zon- en feestdagen en 11 juli. De blauwe zone wordt niet per straat aangeduid, maar met een zonebord bij het begin van de zone.

Je kan gratis parkeren met je blauwe parkeerschijf gedurende maximum 2 uur.

Plaats je geen parkeerschijf, een ongeldige parkeerschijf of plaats je je parkeerschijf niet op een correcte manier, dan kies je automatisch voor het retributietarief van 

€ 25,00 per halve dag.

Het volgende schema geeft een handig overzicht van het nieuwe parkeerplan:

 

WAAR

prijs

prijs vanaf

dagtarief

ook bewonerskaart?

per uur

3de uur

zone rood: straten & parkings in historisch centrum

1,8 euro

3 euro

17,5 euro

ja

zone groen: straten & parkings rond historisch centrum

1,2 euro

1,5 euro

8 euro

ja

zone geel: Parking Nederhem, Spoorwegstraat en nieuwe parking Suikerkaai

1, 2 euro

1,5 euro

8 euro

voor alle Hallenaren op vertoon HALLEkaart (registratie= 10 euro)

zone blauw: centrum Sint-Rochus

met schijf

met schijf

met schijf

ja

 

Wie een bewonerskaart, parkeerkaart of abonnement heeft of een geldige mindervalidenkaart, hoeft geen ticket te kopen. Koop dus best zo snel mogelijk de parkeerkaart of abonnement die bij je past.  

 

Een overzicht van parkeerkaarten en abonnementen:

Type kaart of abonnement

Voor wie?

prijs

Bewonerskaart

Voor wie in een betalende of blauwe zone woont.

eerste wagen: 

€ 10 /jaar

tweede wagen: 

€ 100/jaar

Hallekaart

voor Hallenaren die hun wagen willen parkeren aan de Nederhemparking of Spoorwegstraat. 

€ 10 / jaar

   Parkeerabonnement voor Hallenaren, handelaars en werknemers.

Je woont in Halle

Je hebt een winkel in een betalende of blauwe zone.

Je werkt in een betalende of blauwe zone

€25/maand of 

€ 300/jaar

Ander 

stedelijk parkeerabonnent

Je vertoeft regelmatig in Halle maar je woont of je werkt er niet.

€ 35/maand of

€ 400/jaar

Stedelijke

parkeerkaart Autodelen

Je maakt gebruik van een door Halle erkende autodeel-organisatie

gratis

Parkeerabonnement voor zorgverstrekkers

Je bent zorgverstrekker en werkt in Halle

€ 100/jaar

 

Hoe kan u een bewonerskaart of abonnement aanvragen of vernieuwen?

Dit kan op 2 manieren:

vanaf 18 januari 2021: in de nieuwe parkeerwinkel aan de Molenborre 30 in Halle.

vanaf 1 februari 2021: online via www.parkeren.be/Halle (Opgelet: eID-kaartlezer vereist).

NIEUW: 49 shop & go-plaatsen

Er worden ook 49 shop & go-plaatsen voorzien. Hier kunnen mensen die snel iets bij een lokale handelaar willen ophalen, een half uur gratis parkeren. En da’s handig. Je hoeft ook geen ticket te nemen, een intelligente sensor in het parkeervak meet en registreert uw parkeerduur. 

 

Wat verandert er voor wie nu al een bewonerskaart of abonnement heeft? 

Wie een bewonerskaart heeft, kan nog steeds zijn wagen onbeperkt parkeren in de buurt van zijn woning. Door het nieuwe parkeerbeleid is er ook minder parkeerdruk waardoor inwoners uit het centrum of ook de houders van een abonnement wellicht sneller een plaats vinden. Omdat het nieuwe parkeerbeleid wordt uitgerold met een nieuwe technologische ondersteuning op basis van uw nummerplaat, gaan we de huidige bewonerskaarten en abonnementen niet langer gebruiken. De huidige kaarten/abonnementen zijn nog geldig tot uiterlijk 28 februari 2021. Vraag dus zeker voor 28 februari 2021 een nieuw exemplaar aan.

Een derde of vierde bewonerskaart aanvragen is niet meer mogelijk. De houders van zo’n kaart kopen best een parkeerabonnement voor Hallenaren. De stad contacteert binnenkort alle houders van een bewonerskaart of abonnement voor een terugbetaling van de resterende duur van de oude bewonerskaart(en).

Maatschap Parkeren Halle 

Voor de uitrol van dit parkeerbeleid doet Halle een beroep op Maatschap Parkeren Halle. Maatschap Parkeren Halle plaatste overal nieuwe parkeerautomaten die volgens de meest recente technologie werken. Maatschap Parkeren Halle waakt er ook over dat iedereen het parkeerbeleid opvolgt. In eerste instantie zullen de parkeerwachters voornamelijk informeren en sensibiliseren. 

Welkom in de parkeerwinkel 

Maatschap Parkeren Halle opent ook een parkeerwinkel aan de Molenborre 30. Hier kan je terecht met al jouw vragen over de bewonerskaarten, de parkeerabonnementen of de behandeling van klachten. 

 

De parkeerwinkel is open:

maandag

9u-12u

 

dinsdag

9u-12u

 

woensdag

9u-12u

 

donderdag

9u-12u 

16u-20u

vrijdag 

9u-12u

 

zaterdag

gesloten

 

zondag 

gesloten

 

 

contactgegevens: Molenborre, 30 in Halle | halle@parkeren.be | www.parkeren.be/halle

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 jan 2021
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 04 mrt 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 26 feb 2021

archief