N-VA HALLE wil met grote boomplantactie herdenkingsbos creëren

C21

N-VA HALLE wil met grote boomplantactie herdenkingsbos creëren

Eva_benjamin_
Benjamin en Eva lichtten hun voorstel toe.
 

De Halse gemeenschap samenbrengen om een herdenkingsbos te planten voor de mensen van wie we afscheid moesten nemen tijdens de corona-epidemie in Halle. Dat willen N-VA-raadsleden Eva Demesmaeker en Benjamin Swalens. “Na een moment van rouw kan voor elk overleden familielid, vriend, buur of collega een boom geplant worden. Zo creëren we samen een coronabos ter nagedachtenis van de vele overledenen waarvan we door de coronamaatregelen maar moeilijk afscheid konden nemen.”

Op 11 januari werd de kaap van 20.000 coronadoden in België bereikt. Ook heel wat Hallenaren lieten het leven door corona of tijdens de corona-epidemie. Nabestaanden kregen de kans niet om afscheid te nemen zoals ze dat in normale omstandigheden zouden doen. Men mag maar in heel beperkte kring aanwezig zijn op een begrafenis en van een deugddoend woordje met familie en vrienden achteraf is geen sprake meer. Tijdens de eerste lockdown was het soms niet toegestaan om zelfs bij het naderende einde een laatste ontmoeting te hebben met de betreurde.

“Mensen snakken naar herinneringen en steun die we elkaar momenteel fysiek niet mogen geven. Daarom willen we, na corona, de hele Halse gemeenschap samen een bos laten planten. Een bos omdat dit doet terugdenken aan hoe stil het op straat was en hoe vaak mensen ontspanning zochten in de natuur. Een plek waar we dankbaar kunnen stilstaan bij al wie verder bleef werken om anderen te helpen.

Maar ook een plek waar voor elke gestorvene een boom kan worden gepland. Dit bos wordt dan een plaats waar mensen in alle rust hun rouwproces kunnen verderzetten, kunnen stilstaan bij de personen die ze zijn verloren en steun zoeken bij elkaar ”, zegt Eva Demesmaeker.

 

De strenge coronamaatregelen zorgen ook voor psychisch leed. De eenzaamheid neemt toe, een aantal zelfstandigen zagen hun levenswerk teniet gaan... Voor sommige mensen werd het te zwaar. De lockdown snijdt vaak vele hulplijnen van de hulpbehoevenden door. “Zij worden niet meegerekend in de tabellen van coronadoden. Maar ook zij mogen niet vergeten worden tijdens het rouwmoment. Het bos moet ook een plaats van troost worden voor de nabestaanden van deze mensen”, zegt Benjamin Swalens.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 jan 2021
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief