Halle -Nederhempark vergt extra centen

Halle -Nederhempark vergt extra centen

Img_0182
 

Eerst bodemsanering, dan pas realisatie Nederhempark

De realisatie van het Nederhem zal langer duren dan voorzien. Uit onderzoek blijkt dat de bodem op verschillende plaatsen meer vervuild is dan aanvankelijk was ingeschat. Ook botste de landschapsaannemer op een betonverharding in de ondergrond. Die vervuiling moet nu eerst verwijderd worden.

 Bij de start van de werken werd duidelijk dat de bodemverontreiniging veel verder reikte dan was aangegeven in het bodemonderzoek. Onder begeleiding van een bodemsaneringsdeskundige werd de verontreinigde grond uitgegraven en ter plaatse gestockeerd. 

 Verborgen betonnen ondergrond

Voorts werd er tijdens de graafwerken een betonverharding in de ondergrond ontdekt. Deze situeert zich zo’n 30 tot 50 cm onder de grond en beslaat ongeveer de helft van het toekomstig park. Deze ondergrondse verharding zou de aanplanting en de groei van de voorziene planten en bomen flink bemoeilijken en bovendien de waterhuishouding verstoren. Het spreekt voor zich dat deze betonlaag volledig moet verwijderd worden. Als al deze werken zijn uitgevoerd, wordt er nieuwe teelaarde aangevoerd om de ondergrond opnieuw te herstellen.

 Nederhem is een voormalige industriële site. De verontreiniging komt dus niet geheel onverwacht maar is wel ingrijpender dan het bodemonderzoek liet vermoeden.

Deze sanering moet bovendien dringend uitgevoerd worden om te voorkomen dat de vervuilde grond, die er nu gestockeerd ligt, in aanraking komt met de niet-verontreinigde parkgrond. Daarom heeft de gemeenteraad ermee ingestemd dat de landschapsaannemer die het park zal realiseren ook de sanering voor zijn rekening neemt.  Goed voor een extra uitgave van zo’n 258.000 euro (exclusief BTW).

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 feb 2021
Roger Swalens
roger swalens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 08 apr 2021

archief