Geveltuintjes voor een groenere Nijvelsesteenweg in HALLE

C21

Geveltuintjes voor een groenere Nijvelsesteenweg in HALLE

Img_5518
 
Img_5516
 

Eind 2020 werd de Nijvelsesteenweg tussen de A8 en de Steenstraat werden wegdek en trottoirs vernieuwd door de Vlaamse overheid. Het samenwerkingsverband Plan Boommarter rook de kans om in te zetten op geveltuintjes: een smal strookje bloeiend of klimmend groen langs de voorgevel met tal van voordelen voor bewoners en passanten, voor biodiversiteit en het klimaat. Stad Halle en Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei hebben ervaring met acties waarbij stenen worden vervangen door groen. 

Na een oproep en een rondje langs de deuren hebben 36 bewoners zich gemeld voor een geveltuintje voor hun eigen huis. Op vrijdag 2 april gaan de werkmannen en -vrouwen van de stad Halle aan de slag met om de geveltuintjes te vullen met plantjes. Het zijn bijvriendelijke, doorlevende planten zoals lavendel, rode zonnehoed, meisjesogen, wilde reseda, perzikbladklokje en stokroos. Sommige bewoners hebben voor een klimplant zoals passieflora, trompetbloem of Duitse pijp gekozen.

 

Resultaat is in één klap meer dan 50 meter geveltuin erbij. Op die manier wordt de Nijvelsesteenweg, de belangrijkste verbinding tussen Halle centrum en het Hallerbos een stuk aangenamer en groener.

 

Stad Halle startte in december 2020 met de aanleg: het maken van een plantgat en het vullen met
plantaarde. Nu worden planten en klimhulp geplaatst. Dit alles past in Plan Boommarter en is uitzonderlijk gratis na de wegeniswerken. Bewoners dragen achteraf zorg voor het geveltuintje: regelmatig water geven, af en toe snoeien of dode plantdelen verwijderen.

 

Geveltuintjes… Welke planten zijn geschikt?

Niet alle planten zijn geschikt of toegestaan voor een geveltuin. We vermijden giftige planten,

planten die snel en breed uitgroeien en een zeer krachtig wortelgestel hebben. We kiezen planten zijn aangepast aan de omstandigheden in een geveltuin: stenige omgeving, arme bodem, soms erg warm, soms droog, weinig vorst,… Ze zijn doorlevend, bijvriendelijk en kunnen tegen een stootje.

 

Zelf aan de slag? Stad Halle is klaar!

Een geveltuin aanleggen is redelijk simpel en geeft veel resultaat voor weinig moeite. In Halle kan je via de stad heel eenvoudig een vergunning krijgen. Je kan direct ook aanvragen om de opening in de stoep te laten maken door de stadsdiensten. Daarmee spaar je het zwaarste werk uit. Plant je daarna een klimplant dan krijg je er een kleine subsidie bovenop.

Alle info op www.halle.be/producten-en-dienstencatalogus/tegeltuin-aanleggen

U kan contact opnemen met de dienst Openbaar groen & afval: 02 365 95 34 en groen@halle.be

 

Plan Boommarter

Plan Boommarter is een unieke samenwerking van stad Halle, Vlaanderen (Natuur en Bos),

Natuurpunt, Natuurgidsen Zuidwest-Brabant en Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei.

Ook provincie Vlaams-Brabant ondersteunt dit mee. De kracht van het project

is de samenwerking tussen overheden, middenveld, vrijwilligers en de inwoners van het gebied.

Samen met alle partners verbinden we natuur met natuur, maar ook mensen met natuur. Denk aan publieke bosplantacties, groeiende natuurgebieden, nieuwe speelnatuur, extra gemengde hagen en hoogstamboomgaarden,... Een verscheidenheid aan acties om het gebied mooier en groener te maken. Ook het bebouwd gebied aangenamer en klimaatbestendig maken is van belang. Daarom wil Plan Boommarter het aanleggen van geveltuintjes stimuleren.

Meer op www.planboommarter.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 apr 2021
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 23 mrt 2024
Marc Sluys | 23 mrt 2024

archief