Brouwerij Boon LEMBEEK pakt uit met een speciale geuze 31 met lambiek van meer dan 4 jaren oud

Brouwerij Boon LEMBEEK pakt uit met een speciale geuze 31 met lambiek van meer dan 4 jaren oud

Vat_31__tekengebied_1
 

Brouwerij Boon LEMBEEK pakt uit met een speciale geuze 31 met lambiek van meer dan 4 jaren oud. 
“Nooit eerder lieten we Lambiek voor een “VAT” productie in de foeder ouder worden dan 3 jaar. We beslisten om foeder N° 31 zijn gang te laten gaan en bottelden de lambiek na 4 en een half jaar rijping op dit eiken vat. 

VAT 31 werd een delicate, zacht-fijne Oude Geuze. Hij kent een fijne pareling en aangename cognac-achtige neus. Het fluweelzachte maar toch stevige aroma met toetsen van abrikoos en nootjes wordt onderbouwd met een duidelijk eik karakter.

Gebrouwen op 30 november 2015, gebotteld op 14 mei 2020.

-> Te vinden bij drankenhandelaren en in onze brouwerijwinkel.

Foeder N° 31, een groot eiken vat, werd tussen 1905 en 1908 gebouwd door de firma Bodenheim uit Kassel (Duitsland). Hij kwam in 1919 in een Brusselse Lambiekbrouwerij terecht als onderdeel van een grote partij materiaal die naar België verstuurd werd als vergoeding voor “oorlogsschade '14-'18”. De foeder deed in deze oude lambiekbrouwerij dienst tot in 1988 en werd toen samen met een 20-tal foeders verkocht aan onze brouwerij.

Deze foeders werden in de eerste jaren ingezet voor de rijping van lambiek van 1 jaar voor Oude Geuze Boon. De foeders die de fijnste Lambiek leverden werden uiteindelijk vanaf 1992 gereserveerd voor de productie van Geuze Mariage Parfait, waaronder N° 31.

In 2008 was de foeder toe aan een grote revisie en werden er barstjes vastgesteld aan de onderzijde. In ons kuipersatelier werd de foeder in 2009 gedeeltelijk gedemonteerd en werden 12 duigen (de houten balken waaruit het vat is samengesteld) vervangen door nieuwe. Na de revisie combineerden we 2 werelden : de extra aroma’s toegevoegd door de nieuwe eik en de ondertussen 100 jaar oude microflora in de wand van het vat gaven ons telkens na 3 jaar rijping een bijzonder fijne Lambiek.

Op 30/11/2015 werd er voor het eerst Lambiek uit onze nieuwe brouwzaal op deze foeder afgevuld. Het resultaat was bijzonder. We beslisten dan ook om deze lambiek te reserveren voor deze speciale productie. “ vertelt Karel Boon.  

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 apr 2021
Marc Sluys
Brouwerij Boon
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 08 apr 2021

archief