Meer dan 60 winkels van Spar Colruyt Group installeren AED-toestellen na geslaagde crowdfunding

C21

Meer dan 60 winkels van Spar Colruyt Group installeren AED-toestellen na geslaagde crowdfunding

Assets_img_banner
 

Na een geslaagde crowdfundingactie zullen liefst een derde van de Spar Colruyt Group-winkels over een gloednieuw automatische externe defibrillator (AED) beschikken. De aankoop ervan werd door de klanten en de winkels samen gefinancierd. Door klanten bij hun aankopen een bedrag te laten doneren, of door het aankoopbedrag naar boven te laten afronden, droegen ze bij tot de aankoop van deze levensreddende toestellen. Geplaatst langs de buitenkant van de winkel zijn ze zeven dagen per week dag en nacht toegankelijk voor alle buurtbewoners. Bij een aantal winkels werd het toestel al geïnstalleerd, de andere volgen in de komende weken.

Samenleggen om levens te redden

In België krijgen jaarlijks ongeveer 10.000 tot 11.000 mensen te maken met een plotse hartstilstand buiten het ziekenhuis (cijfers Belgian Resuscitation Council), waarvan 17 tot 30 % op een openbare plaats (cijfers van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg, 2017). Het gebruik van een automatische externe defibrillator (AED) door toevallige omstaanders vergroot de overlevingskans van het slachtoffer.

Onder het motto ‘Jouw Spar heeft een hart voor de buurt’ organiseerden meer dan 60 winkels van Spar Colruyt Group van 4 tot 31 maart een crowdfundingsactie voor de aankoop van een automatische externe defibrillator die ze dan beschikbaar stellen langs de buitenkant van hun winkel. Voor de actie werkten de Spar-winkels samen met de vzw HeartSaver (die ijvert voor meer publiek beschikbare hartstarters of automatische externe defibrillatoren) en CardioService, dat zorgt voor de installatie en het onderhoud van de toestellen.

Hartverwarmend resultaat in Sint-Genesius-Rode

We wilden iets terugdoen voor de buurt en schaarden ons dus meteen achter dit initiatief”, vertelt Wim Ameys, zelfstandig ondernemer van Spar Sint-Genesius-Rode en Spar Halle. “Vooral in Sint-Genesius-Rode liep de campagne supergoed en dat was vooral te danken aan het Rode Kruis: de eerste dagen waren enkele van hun medewerkers aanwezig om de werking van zo’n defibrillator te demonstreren. We hebben in die winkel meer dan 3500 euro opgehaald, een fantastisch resultaat. Daarmee financierden we de aankoop van het toestel en de rest schenken we aan de lokale afdeling van het Rode Kruis. In onze winkel in Halle liep de campagne eveneens goed, en daar hebben we het ontbrekende bedrag voor de aankoop van het toestel zelf bijgepast. Ook de stroom en het onderhoud van beide toestellen nemen we graag voor onze rekening.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 apr 2021
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief