Vaantjesboer in HALLE kleurt in alle kleuren van de regenboog n.a.v. IDAHOT

C21

Vaantjesboer in HALLE kleurt in alle kleuren van de regenboog n.a.v. IDAHOT

Img_5612
De Vaantjesboer heeft vanmiddag op vraag van de Halse LGBTI’vereniging Hallemaal Gelijk zijn meest kleurrijke kostuum uit de kast gehaald. Foto Marc Sluys
 
Vaantjesboer___6_
 
Img_5610
 

De Vaantjesboer heeft vanmiddag op vraag van de Halse LGBTI’vereniging Hallemaal Gelijk zijn meest kleurrijke kostuum uit de kast gehaald. Zijn nieuwste kostuum schittert namelijk in alle kleuren van de regenboog. En dat is geen toeval want maandag 17 mei is het Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. De dag waarop wereldwijd de discriminatie en vervolging van holebi’s wordt aangeklaagd. Met zijn regenboogkostuum maken de Vaantjesboer en zijn Confrérie alvast duidelijk dat ook zij zich verzetten tegen elke vorm van discriminatie of geweld. 

Hallenaren zijn Vaantjesboeren. Vaantjesboeren zijn Hallenaren. Deze kleine man op de Beestenmarkt staat symbool voor de guitigheid en de gedrevenheid van Jan en (H)alleman. Hallemaal Gelijk is daarom bijzonder vereerd dat ook deze kleine deugniet vandaag een vuist maakt tegen discriminatie. Vandaag zegt hij duidelijk en oorverdovend luid: liefde is liefde! Hij maakt - voor zij die er toch nog zouden aan twijfelen - duidelijk dat Halle een verdraagzame stad is waar iedereen zichzelf kan zijn.  En om dat te onderstrepen heeft de Vaantjesboer vandaag zijn mooiste en meest kleurrijke kostuum uit de kast gehaald. Opdat er nooit niemand nog in de kast zou moeten blijven zitten uit vrees voor discriminatie. 

Dat de Vaantjesboer uitgerekend nu zijn regenboogpak aantrekt, hoeft niet te verbazen. Dinsdag 17 mei is het wereldwijd Idahot-day, de Internationale Dag tegen holebifobie en transfobie. Het is immers op diezelfde dag in 1990 dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten. Met deze symbolisch actie, onderstrepen de Confrérie van de Vaantjesboer en de Vaantjesboer in hoogsteigen persoon hun solidariteit met de LGBTI-community. 

Zo’n acties zijn anno 2021 nog steeds broodnodig. Jammer genoeg zijn ook in eigen land LGBTI’s nog te vaak het slachtoffer van geweldplegingen als gevolg van homofobie of transfobie. We denken daarbij aan het tragisch verhaal van David uit Beveren. Een date is hem gewoon fataal geworden. De dagen nadien verschenen er in alle media getuigenissen van holebi’s die ook ooit het mikpunt waren van geweld of discriminatie. Gewoon omdat ze hun hart volgden, gewoon omdat ze wilden liefhebben. Er dus nog werk aan de regenboogwinkel, aldus Hallemaal Gelijk. 

De wereld kunnen we als lokale vereniging niet verbeteren of veranderen. Maar als iedereen in elke uithoek van de wereld een vuist maakt, dan komen we samen al heel ver. In 2019 legde de stad op vraag van Hallemaal Gelijk om die reden ook al een regenboogzebrapad aan op de hoek van de Arkenvest en de Basiliekstraat. En vandaag steekt ook de Vaantjesboer zijn tong uit tegen elke vorm van discriminatie. Het zijn symbolische gebaren waar Hallemaal Gelijk de stad Halle en de Confrérie van de Vaantjesboer zeer dankbaar voor is?  Het zijn gebaren die ons ons raken en hoop geven. Hoop voor een wereld waar iedereen gelijk is. Love is love! 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 mei 2021
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 12 jun 2021
Marc Sluys | 09 jun 2021
Devogeleer Emile | 05 jun 2021

archief