HALLE - Nieuwe stedelijke werkplaats in gebruik genomen

C21

HALLE - Nieuwe stedelijke werkplaats in gebruik genomen

Stad_halle_

In oktober 2019 startte de stad met de bouwwerken voor de nieuwe stedelijke werkplaats aan de Robert Lariëllestraat. Amper 20 maanden later zijn de werken voltooid en hebben de uitvoeringsdiensten er al hun intrek genomen. Het is een bijna energieneutrale nieuwbouw waarin alle loodsen en opslagruimtes worden ondergebracht. 

 

De gebouwenploeg, de wegenploeg, de ploeg van het afval, de reinigingsploeg, de groenploeg, de ploeg begraafplaatsen, de evenementenploeg, … allemaal opereerden ze in het verleden vanuit het stadsmagazijn aan de Suikerkaai. Een gebouw dat de stad liet optrekken in 1931. Maar het spreekt voor zich dat het stadsmagazijn na 90 jaar dringend aan vervanging toe was en ook niet meer voldeed aan de huidige noden van onze uitvoeringsdiensten. 

 

Eén centrale werkplaats voor alle stadsploegen

Het stadsmagazijn was ook veel te krap. Daarom huurden we in het verleden op verschillende locaties loodsen om al het materiaal te stockeren. Het gevolg was dat onze ploegen vaak rondreden om al het materiaal te verzamelen. Door alles nu te centraliseren in de nieuwe stedelijke werkplaats, sparen we niet alleen veel tijd uit maar ook het huurgeld voor deze loodsen. Ook de energiefactuur van dit nieuwe en bijna energieneutraal gebouw zal een pak lager liggen dan die van het stadsmagazijn aan de Suikerkaai. 

 

Aan de voorzijde bevindt zich het administratief gebouw. Achteraan vind je de loodsen, opslagruimtes en werkplaatsen voor de schilders, de schrijnwerkers, de groenploeg, … Ook alle werkvoertuigen, kranen, heftrucks en ander rollend materieel krijgen hier onderdak. Voorts is er een ruime parking en fietsenstalling. 

 

Een functioneel en energiezuinig gebouw

De nieuwe stedelijke werkplaats oogt strak en modern maar is vooral functioneel en helemaal op maat van onze uitvoeringsploegen. Het nieuw gebouw is ook zodanig gebouwd en gepositioneerd zodat de natuurlijke energiebronnen maximaal benut worden. Zo is het hellend dak volledig naar het zuiden gericht zodat we zoveel mogelijk energie via zonnepanelen kunnen genereren. Grote raamelementen brengen dan weer overal een enorme hoeveelheid natuurlijk licht binnen. 

 

Het administratief gebouw is zelfs een BEN-gebouw. Dat staat voor ‘bijna energie neutraal’. Dat wil zeggen dat we door de bouwaanpak later weinig of geen energie zullen verbruiken om het gebouw te verwarmen of te verlichten.

 

Voorts is het de bedoeling om zoveel mogelijk regenwater te laten insijpelen in de grond en op te slaan. Dit regenwater zal gebruikt worden voor het sanitair van de administratie maar ook door de groendienst om bijvoorbeeld de planten in de stad water te geven. Kortom: voor dit project heeft de stad resoluut de kaart van duurzaamheid getrokken.

 

Verzonken in het groen

De stedelijke werkplaats bevindt zich in de hoek van het kanaal naar Charleroi en de Robert Lariëllestraat. Geen eenvoudige locatie omdat er een natuurlijk hoogteverschil van zo’n 6 meter moest overbrugd worden. Van die nood maakten we een deugd. Door heel veel aarde af te voeren hebben we overal op dezelfde hoogte kunnen bouwen. Daardoor ligt het gebouw nu deels verzonken in de omgeving.  

 

Er komt ook nog een groenscherm. De huidige beplanting langs het kanaal laten we staan en breiden we uit met een bomenrij. Aan het administratief gebouw komt ook een groengevel. Dus de site wordt mooi ingekapseld met groen. De bouw van deze nieuwe stedelijke werkplaats kostte de stad 8,3 miljoen euro (inclusief btw).

 

Nieuwe Robert Lariëllestraat en Stroppenweg

De voorbije weken werden ook de Robert Lariëllestraat en de Stroppenweg onder handen genomen. Met de heraanleg verbeteren we niet alleen de verkeersveiligheid maar zorgen we ook voor een vlotte bereikbaarheid van het nieuwe recyclagepark. Dat wordt op termijn wordt aangelegd aan de Stroppenweg achter de nieuwe stedelijke werkplaats. Er komen bredere voet- en fietspaden, nieuwe parkeerstroken en er wordt op langere termijn heel wat groen aangelegd. Op die manier krijgt deze volledige omgeving een nieuwe aankleding en een stevige opwaardering. 

 

Info: Patrimonium | patrimonium@halle.be | 02 365 95 00

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 jul 2021
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief