10 jaar Fietsersbond HALLE

C21

10 jaar Fietsersbond HALLE

P1130148
 

10 jaar geleden sloegen een aantal fietsers de handen in elkaar en richtten ze een lokale Fietsersbond afdeling op. Hun doel was duidelijk: Halle veilig en aangenaam maken om te fietsen. Er zijn in Halle de voorbije 10 jaar inderdaad stappen gezet in de goede richting. Het doel is nog niet helemaal bereikt, maar er wordt verder getimmerd aan de (fiets)weg. 

In 2011 was fietsen in Halle een hachelijk avontuur. De weinigen die het aandurfden waren gefrustreerd omdat een goede infrastructuur voor fietsers op heel veel plaatsen ontbrak. De auto was koning en dat liet zich ook steeds meer voelen. De files namen toe, de wegen slibten dicht en de fiets was niet echt een optie. Fietsers kregen weinig ruimte en aandacht. Een aantal fietsers besloten dat het zo niet verder kon. Er was verandering nodig en iemand moest de fietsers vertegenwoordigen. De Fietsersbond afdeling was geboren. 

Intussen is er veel gebeurd. De eerste stappen waren wat aarzelend, maar toch werd er een nieuw fietspad geschilderd in de Basiliekstraat en de Arkenvest. Eindelijk een beetje ruimte in het centrum van onze stad. In 2012, het jaar van de verkiezingen, stelde Fietsersbond Halle een 10-punten plan voor waar de meest belangrijke knelpunten in opgenomen waren en concrete oplossingen werden voorgesteld. 

Als eerste stap werd het Mobiliteitsplatform opgericht. Zo werd overleg opgestart en kwam het thema ‘fiets’ regelmatig in beeld. Samen met de Fietsersbond afdelingen van Beersel en Sint-Pieters-Leeuw ontstond het idee om de verbinding met Brussel langs het kanaal op te waarderen tot fietssnelweg. In 2014 organiseerde Fietsersbond Halle een discussieavond met als thema ‘Halle filevrij in 2020!’. Zo werd het publiek warm gemaakt voor een meer duurzame mobiliteit in onze stad. 

Stap voor stap groeide de aandacht voor een betere fietsinfrastructuur. Het project ‘fietssnelweg naar Brussel’ kreeg vorm, de auto moest af en toe wat ruimte maken voor de fiets en het aantal fietsers in het straatbeeld nam ook duidelijk toe. Met de Parklaan was de eerste fietsstraat een feit. In 2017 betekende het circulatieplan voor Sint-Rochus een grote stap vooruit. Fietsers kregen meer ruimte en zichtbaarheid. Zone 30 was voortaan niet langer beperkt tot de nabije omgeving van de scholen, maar werd in steeds meer woonstraten de norm zodat fietsers én voetgangers zich veiliger door de stad konden verplaatsen. Vorig jaar werd het ganse centrum van de stad een fietszone. 

Is het doel ‘een fietsvriendelijke stad voor jong en oud’ hiermee bereikt? Helaas nog niet. Er blijven nog steeds heel wat gevaarlijke en oncomfortale knelpunten om op te lossen. Daarom vroeg Fietsersbond Halle een tijdje geleden aan het stadsbestuur om een fietsbeleidsplan op te maken. Een plan dat er voor zorgt dat de juiste prioriteiten worden gesteld, de budgetten beschikbaar gemaakt worden en de uitvoering ervan gepland en daarna gerealiseerd wordt. 

Fietsersbond Halle heeft de fietsers de voorbije 10 jaar een stem gegeven en meer mensen hebben de fiets ontdekt. Dat is een goede zaak voor iedereen. Fietsen is immers niet alleen duurzaam, maar helpt ook om de mobiliteitsknoop in onze stad te ontwarren. Hoe meer mensen fietsen, hoe beter onze stad bereikbaar blijft. En natuurlijk is het ook goed voor het klimaat en de gezondheid van de Hallenaren. Fietsersbond Halle gaat verder op de ingeslagen weg zodat fietsen in Halle vanzelfsprekend wordt, nog meer dan nu.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 nov 2021
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 jan 2022
Marc Sluys | 10 jan 2022

archief