26ste Servaisconcert bracht Andalusië naar HALLE

C21

26ste Servaisconcert bracht Andalusië naar HALLE

Dsc00461
het cello-ensemble van de Kunstacademie Halle
 
Dsc00535
diploma van erelid van de vzw Servais aan Roel Dieltiens
Dsc00492
Javier Escalona en Laura Granero
 

Vijftien jaar geleden startten cc ’t Vondel en vzw Servais met de ‘Servaisconcerten’. De feestelijke 26ste editie plaatste de Spaanse celloschool in de kijker. Cellist Javier Escalona en pianiste Laura Granero namen ons mee naar Andalusië. De invloed van de Halse cellist Servais rijkte tot in Spanje en dat tonen ze aan met werk van Servais en van Spaanse componisten als Pascual Ramayón Barrett, Gerónimo Jiménez en Jesús de Monasterio. Stuk voor stuk het ontdekken waard. Javier bracht alles feilloos, met veel gevoel en zonder partituur.

Als verrassing traden ook veertien leerlingen van de celloklas van de Halse Kunstacademie op. Onder leiding van lerares Ann Van Hecke brachten ze drie stukken voor cello-ensemble. 

Met dit concert werd de 155ste verjaardag van Servais’ overlijden herdacht en vierde de vzw Servais haar achttiende verjaardag. Sinds 2003 ijvert de vereniging voor een grotere bekendheid van Servais’ leven en werk. Dat werpt intussen wereldwijd zijn vruchten af.

Een verrassing was er ook voor Roel Dieltiens, de Belgische topcellist die nietsvermoedend als toeschouwer in de zaal zat. Hij kreeg een diploma als erelid van de vzw Servais overhandigd omwille van zijn enorme verdiensten als belangrijk vertegenwoordiger van de Belgische Celloschool, zijn inspanningen gedurende meer dan veertig jaar om de muziek van Servais en tijdgenoten onder de aandacht te brengen en zijn blijvende steun aan de werking van de vzw Servais. Niet toevallig is Roel ook de leraar van Javier Escalona.

2022 brengt onder meer twee concerten op 13 en 16 april tijdens de Cellovierdaagse en medewerking aan de Koningin Elisabethwedstrijd voor Cello. Samen met Villa Servais viert de vzw ook de 150ste verjaardag van Servais’ kleindochter Misia, met concerten op 30 maart en 6 juni.

www.servais-vzw.org

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 nov 2021
Marc Sluys
Wim François
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 jan 2022
Marc Sluys | 10 jan 2022

archief