HALLEnaar kan individueel afvalwater laten zuiveren via Farys

C21

HALLEnaar kan individueel afvalwater laten zuiveren via Farys

Img_6675
 
De meeste Hallenaren sluiten hun afvalwaterbuis aan op de riolering. Maar op sommige plekken in Halle is dat niet mogelijk. Wie er woont, moest tot voor kort zelf instaan voor de zuivering van z’n afvalwater. Dat verandert nu. Hallenaren kunnen voortaan de hulp inroepen van Farys.
Wat is een IBA?
Voor elke woning in Vlaanderen is vastgelegd hoe het afvalwater moet worden gezuiverd. Zal je nooit kunnen aansluiten op de riolering omdat je woning bijvoorbeeld te veraf ligt? Dan ben je verplicht om zelf je afvalwater te zuiveren. Dat doe je met een IBA, een Individuele Behandelingsinstallatie voor Afvalwater.
In Halle liggen 70 woningen in een rode zone. In zo’n rode zone zal nooit riolering komen. Wil je weten of jouw woning in een rode zone ligt? Raadpleeg dan het zoneringsplan via het geoloket van de Vlaamse Milieumaatschappij (www.vmm.be/data/zonering-en-uitvoeringsplan). Ligt jouw woning in een rode zone, dan is de plaatsing van een Individuele Behandelingsinstallatie voor Afvalwater (IBA) dus verplicht.

Twee mogelijkheden
In Halle heb je voortaan twee opties. Ofwel kies je ervoor om zelf een IBA aan te leggen en krijg je een korting op de drinkwaterfactuur. Zelf een IBA (laten) aanleggen, kost gemiddeld tussen € 5.000 en € 6.000. Ofwel vertrouw je de aanleg toe aan Farys, de Vlaamse drinkwaterintercommunale. Daarvoor betaal je hetzelfde bedrag als een rioolaansluiting, met name € 2.000. Bijkomend voordeel: je hoeft zelf niet in te staan voor het beheer van de IBA.
Niet alleen in rode zones
In Halle gaan we nog een stapje verder. Ook in de groene zones waar nog geen riolering of gracht aanwezig is, kunnen inwoners een IBA laten plaatsen. Die IBA wordt dan uit gebruik genomen wanneer er een gescheiden rioleringsstelsel wordt aangelegd.
We kiezen er bewust voor om ook in groene zones een IBA mogelijk te maken. Zo kunnen we de rioleringsgraad versneld opkrikken en het lozen van afvalwater in kwetsbaar gebied aan banden leggen.
Alle info en aanvraagformulier vind je via https://www.farys.be/nl/iba.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 jun 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief