Energiebesparende maatregelen in HALLE

C21

Energiebesparende maatregelen in HALLE

Halle_led_verlichting_
 

Nu de energieprijzen de pan uit swingen, en er niet onmiddellijk zicht is op een daling van de prijzen, dient het Halse college op korte termijn actie te ondernemen, aldus raadslid Sven Pletincx (N-VA). Hij interpelleerde het college op de jongste gemeenteraad.

“In Halle deed de stijging van de energieprijzen zich eind 2021 al behoorlijk voelen. De elektriciteitskosten strandden op 1.029.160 euro terwijl er 860.881 euro voorzien was. Ook de stijging van de gasprijzen deed zich al voelen. Er werd 367.418 euro geboekt tegenover een voorzien budget van 272.429 euro. Dit jaar zal deze significante prijsstijging zich enkel verderzetten met een peperdure rekening tot gevolg” zo weet Pletincx.

Het N-VA-gemeenteraadslid vraagt het college initiatieven te nemen om de rekening te drukken. Zelf denkt Pletincx aan het doven van de openbare verlichting aan monumenten en het verlagen van de temperatuur in openbare gebouwen. “De temperatuur in gebouwen en kantoren met één graad verlagen betekent een energiebesparing van 7%.” aldus Pletincx. Verder verwijst Pletincx naar de recent opgestelde inspiratielijst die door de Vlaamse regering werd verspreid. Deze bevat tal van creatieve voorstellen aan lokale besturen om energie te besparen. 

Naast deze energiebesparende maatregelen moet de stad ook oog hebben voor mensen met financiële problemen ten gevolge van de energiecrisis. Extra maatregelen door het OCMW moeten bekeken worden.

Voorbereiden op de winter

Voor vele mensen zal de verwarmingskost deze winter zwaar om dragen zijn. “We moeten vermijden dat mensen thuis in de kou komen te zitten. De stad kan hier best op anticiperen en nu al nadenken over het ter beschikking stellen van verwarmde lokalen waar inwoners terechtkunnen tijdens de winter.” besluit Pletincx.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 sep 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 30 nov 2023
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 nov 2023

archief