Naar een veilige oplossing voor de A8 in HALLE

C21

Naar een veilige oplossing voor de A8 in HALLE

Schermafbeelding_2022-09-24_om_10
 

De verkeerslichten aan de kruispunten op de A8 in Halle brengen gevaarlijke verkeerssituaties mee en zorgen soms voor files tot op de Ring rond Brussel. De Vlaamse overheid is daarom in juni 2022 gestart met een project om tot een veilige en duurzame oplossing te komen.
Autosnelweg met kruispunten zorgt voor problemen
De kruispunten met verkeerslichten maken het mogelijk dat verkeer op de dwarsende wegen de A8 in Halle veilig kan oversteken. Tegelijkertijd veroorzaken ze echter ook gevaarlijke situaties. Automobilisten verwachten zich namelijk niet aan lichten op een autosnelweg. De afgelopen jaren vonden hier dan ook verschillende dodelijke ongevallen plaats. Bovendien zorgen de stoplichten ervoor dat het verkeer dichtslibt. Dit zorgt soms voor files tot op de Ring rond Brussel en brengt sluipverkeer mee doorheen de woonwijken. Dit is nefast voor de leefkwaliteit in de omliggende buurten.
Wat houdt het project in?
De Vlaamse Regering wil volgende zaken aanpakken met dit project:

  • Er komt een ondertunneling tussen de Halleweg en de Nijvelsesteenweg.
  • Er wordt een oplossing gezocht voor de ontsluiting van de wijk Rodenem.

Binnen dit kader onderzoekt De Werkvennootschap de mogelijkheden voor de heraanleg van de A8. Voor de uitvoering zelf wordt een budget van 160 miljoen euro uitgetrokken.
Drie kruispunten
De focus van het project ligt op het stuk van de A8 tussen de Ring rond Brussel (afrit Halle) en het kanaal Brussel-Charleroi. Hier zijn drie kruispunten met verkeerslichten: ter hoogte van de Halleweg, de Nijvelsesteenweg en de Rodenemweg.
De Werkvennootschap
De studie wordt uitgevoerd in opdracht van De Werkvennootschap. Dat is een organisatie van de Vlaamse overheid die haar schouders zet onder grote en complexe mobiliteitsprojecten. Dit project is opgenomen in hun programma ‘Werken aan de Ring’.
Participatief project
We willen alle partijen zo goed mogelijk bij dit project betrekken. De Werkvennootschap zal in gesprek gaan met de stad Halle, belangengroepen, bedrijven, verenigingen en burgers. Binnenkort zal elke Hallenaar een foldertje in de bus krijgen met meer uitleg over het participatief proces van dit project. Ondertussen zit het projectteam niet stil en zijn de eerste consultatiemomenten met professionele actoren al begonnen. Vervolgens kunnen ook de inwoners van de stad hun mening geven.
Blijf je graag op de hoogte over dit project? Neem dan regelmatig een kijkje op www.halle.be/projectA8 of www.A8-halle.be. Vragen kan je mailen naar info@A8-halle.be.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 sep 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 02 dec 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 01 dec 2022
Devogeleer Emile | 28 nov 2022

archief