16-DE DAG VAN DE OUDE GEUZE in het Streekproductencentrum in HALLE

C21

16-DE DAG VAN DE OUDE GEUZE in het Streekproductencentrum in HALLE

Schermafbeelding_2022-10-11_om_12
 
Dsc_5054
 
Img_8440
 

Van 1 oktober tot en met 30 oktober organiseert Toerisme Vlaams-Brabant al voor de tweede maal de Maand van de Lambiek. Om de unieke Lambiekcultuur in het Pajottenland en de Zennevallei in de schijnwerpers te zetten, werkte Toerisme Vlaams-Brabant een gevarieerd toeristisch aanbod uit. De brouwerijen, stekerijen en volkscafés brengen een programma dat ontdekt kan worden via verschillende wandel- en fietstochten. De ideale afsluiter van deze maand is uiteraard de ...

Dag van de Oude Geuze, een organisatie van het Streekproducten Centrum en De Lambikstoempers vzw!

 

Deze zestiende editie vindt plaats op zaterdag 29 en zondag 30 oktober 2022, op de parking van het Streekproducten Centrum, Poststraat 3A in Halle.

Zaterdag van 10.00 uur tot 18.00 uur en zondag van 14.00 uur tot 18.00 uur.

 

Vorig jaar vonden een groot aantal geïnteresseerden, waaronder heel wat buitenlandse bierliefhebbers, de weg naar het Streekproducten Centrum om de diverse smaak smaken van lambikbieren te (her)ontdekken!

 

Ook dit jaar zorgen wij voor een uitgebreide staalkaart van bieren van spontane gisting.

Bieren  van o.a. volgende brouwerijen / stekerijen zullen te proeven zijn : Boon (Lembeek), Brouwerij VAN’T Pajottenland (Pepingen), Cantillon (Anderlecht), De Cam (Gooik), De Troch (Wambeek), Den Herberg (Buizingen), Drie Fonteinen (Beersel), Eylenbosch (Kobbegem), Girardin (Sint-Ulriks-Kapelle), Hanssens (Dworp), Kestemont (Sint-Gertrudis-Pede), Lambiek Fabriek (Ruisbroek), Lindemans (Vlezenbeek), Mort Subite (Kobbegem), Oud Beersel (Beersel), Tilquin (Rebecq) en Timmermans (Itterbeek).

 

Wij schenken enkel, dit tot groot jolijt van menig bierliefhebber, de echte lambiekbieren. Namelijk deze waar nog 100% lambiek wordt gebruikt om OUDE GEUZE & OUDE KRIEK te bekomen. Wij zijn dan ook trots dat wij het volledige assortiment van de nog resterende lambiekbrouwerijen en -stekerijen uit de regio op één locatie kunnen aanbieden.

 

Dit jaar krijgen de bezoekers ook weer de kans om een echte lambiek, het basisbrouwsel van de geuze, te proeven. Wij voorzien een drietal ‘lambikken’, rechtstreeks aangevoerd uit de houten tonnen van de plaatselijke lambiekbrouwers (o.a. van Den Herberg en  Brouwerij Kestemont).

 

Maar naast de lambiek schenken wij dus ook Oude Geuze, Oude Kriek, faro, fruitbieren …  En er zijn ook kleine snacks en voor ‘BOB’ fruitsappen te verkrijgen

 

Alle bieren worden verkocht in proeverglazen van 15 cl. Hierdoor moet het mogelijk zijn om verscheidene van deze bieren te degusteren. 

De toegang tot de Dag van de Geuze is GRATIS.

 

 

“PRIMEURS & PROEVERS”

 

Zoals op voorgaande edities kan je op de “Dag van de Oude Geuze” een aantal speciale bieren en primeurs proeven. Zo kan je onder meer proeven van de Cuvée Lambikstoemper 2014 en 2019, Juicy & Wild Soleille en Juicy & Wild Blue-Belle van Lambiek Fabriek, Oude Tilquin Syrah, Oude Tilquin Roussanne, Kestemont Abrikozen, Kestemont Groene kruisbes, Oude Kriek,  Kestemont Schaarbeekse Kriek, Kestemont Rabarber en Kestemont Zwarte Bes.

 

En een absolute primeur zijn de “Frederiksdal Oude Kriek”, twee nieuwe collaboratie-bieren van brouwerij Boon en hun Deense vrienden Mikkeller. Het werden twee Oude Kriek bieren met Deense Stevens krieken uit de kriekengaarden van Frederiksdal. De eerste versie is gefinished in foeder, de andere in kleinere vaten van 600 liter.

Voor ons traditioneel geworden “proefplankje” kozen we dit jaar om een aantal producten uit de Meerts-serie van Gueuzerie Tilquin in de kijker te zetten. Zo serveren we de met plezier de Meerts Riesling, Meerts Pinot Gris, Meerts Pinot Noir, Meerts Pinot Meunier, Meerts Gewurzt op één plankje. Dit proeverplankje werd speciaal  ontworpen om de bezoeker in staat te stellen 5 glaasjes tegelijk te bestellen en zo een tocht te ondernemen door een boeiend smaaklandschap! 

Deze serie Meerts Tilquin is verkregen door de fermentatie van fruit dat al eens gebruikt was. De vruchten worden 4 maanden gefermenteerd in een blend van 80% 1-jarige Meerts en 20% van een blend van verschillende 2-jarige lambiek. Ze zijn ongefilterd en ongepasteuriseerd en hergist op fles en hebben een alcoholvolume van 5,6%”.

 

 “GOUDEN LAMBIKSTOEMPER”

 

De Lambikstoempers vzw wil de “lambiekbieren” jaarlijks nog eens extra in de kijker zetten door de uitreiking van “De Gouden Lambikstoemper”.

 

De eerste “Gouden Lambikstoemper” ging in 2010 naar De Heeren van Liedekercke, de tweede naar Kaf’eko in Halle, de derde naar Boelekewis in Huizingen, de vierde naar De Zwaan in Dworp, de vijfde naar ’t Antwaerps Bierhuyske in Antwerpen, de zesde, uitzonderlijk naar het Streekproducten Centrum in Halle, de zevende naar ’t Parlement in Halle, de achtste naar Foeders in Amsterdam, de negende editie trok naar Den Herberg in Buizingen, de tiende naar Restaurant & Bierherberg De Smidse in Alsemberg en vorig jaar mocht uitbater Roel van Fiets- en wandelcafé Paddenbroek in Gooik de “Gouden Lambikstoemper” in ontvangst nemen!

 

Aan de hand van een ondertussen indrukwekkende lijst van horecazaken en een aantal criteria (die opgesteld zijn na vele uren besprekingen en punten tellen) en na anoniem plaatsbezoek aan de voorgestelde zaken zal “De Lambikstoempers vzw” op zondag 30  oktober 2022 om 14.30 uur voor de elfde maal zijn “Gouden Lambikstoemper” uitreiken aan de horecazaak die, in hun ogen, in 2022  het meeste aandacht besteed aan de “lambiekbieren”.

 

De Gouden Lambikstoemper is een kunstige oorkonde voorzien van enige poëzie opgemaakt door Ludo Buggenhout.

Iedereen kan doorlopend trouwens Horecazaken voorstellen via

http://www.lambikstoempers.be/nl/gouden-lambikstoemper/.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 okt 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 23 mrt 2024

archief