Aankoop producten met Eco-score A of B levert punten op voor ondersteuning lokale milieu-initiatieven

C21

Aankoop producten met Eco-score A of B levert punten op voor ondersteuning lokale milieu-initiatieven

Schermafbeelding_2022-11-02_om_10
 

Vanaf nu kunnen klanten van de voedingsformules van Colruyt Group (nog) mee(r) bijdragen tot een beter milieu. Bij aankoop van voedingsproducten met een Eco-score A of B sparen ze punten in hun Xtra-profiel, die vervolgens via de Xtra-app kunnen omgezet worden in projecten die positief bijdragen tot het milieu. Met dit nieuwe initiatief wil Colruyt Group verder inzetten op het bewust keuzes maken in aankoopgedrag, en hier dan ook meteen iets concreet aan koppelen. Via een samenwerking met lokale partners kunnen klanten, via het inzetten van hun gespaarde punten, voortaan bijvoorbeeld een boom laten planten of een bloemenweide laten aanleggen: allemaal milieu-gerelateerde projecten. Andere thema’s uit het duurzaam “Stap voor Stap”-programma van Colruyt Group zoals samenleving, gezondheid, dierenwelzijn en hiermee gelinkte projecten, zullen vanaf eind 2023 stelselmatig toegevoegd worden. Voor Xtra is het de eerste keer dat een dergelijk spaarprogramma geïntegreerd wordt.

Klanten dragen stap voor stap bij tot een beter milieu

Niet alleen economisch, maar ook klimatologisch wordt onze maatschappij steeds meer geconfronteerd met stevige uitdagingen. Colruyt Group ondersteunt continu kleine en grote initiatieven waarmee het een positieve impact wil hebben op gezondheid, samenleving, dierenwelzijn en milieu. Binnen deze laatste pijler lanceerde de retailgroep meer dan anderhalf jaar geleden al de Eco-score, een toegankelijk scoremechanisme om klanten te helpen milieubewuster te kiezen. En het wil daar nu nog een stapje verder in gaan.

Onder het motto “Bewust kiezen, dat is punten scoren” beloont Colruyt Group vanaf nu klanten die bij Colruyt Laagste Prijzen, Bio-Planet, OKay, Spar Colruyt Group of Collect&Go kiezen voor producten met een Eco-score A of B. Klanten verdienen twee punten bij de aankoop van een Eco-score A product en één punt met Eco-score B producten. Deze punten komen automatisch in het Xtra-profiel van de klant terecht bij het scannen van de producten aan de kassa. Wanneer 100 punten verzameld zijn, kunnen klanten ervoor kiezen om een boom te laten planten, 1 m² bloemenweide of 1 m² natuurgebied aan te laten leggen of zelf een workshop te volgen bij Colruyt Group Academy rond het thema duurzaamheid. De ambitie is om het eerste jaar 35.000 bomen te planten, 50.000 m² bloemenweides te zaaien en 25.000 m² natuurgebied aan te leggen.

Het spaarprogramma past helemaal in de ambitie van Colruyt Group om mee de kar te trekken op vlak van duurzame milieu-initiatieven *. Jef Colruyt, CEO Colruyt Group: “Milieu zet je niet op pauze, ook al zijn er tal van bijkomende zaken op de agenda voor ons als grote retailer. We zijn ervan overtuigd dat we moeten blijven investeren in initiatieven die bijdragen tot een beter milieu, want het is op dat vlak ook vijf na twaalf. Door een uniek spaarprogramma op te zetten dat focust op duurzame initiatieven, willen we onze klanten mee inspireren, samen een positieve beweging in gang zetten en concrete actie stimuleren. Want alleen samen kunnen we beter zorg dragen voor onze planeet en samenleving en zo ook de toekomst van de volgende generaties veiligstellen”.

Samenwerking met lokale partners

Veerle Poppe, verantwoordelijk voor de uitrol van de Eco-score bij Colruyt Group, benadrukt: “Met dit nieuwe spaarprogramma doe je als klant eigenlijk twee keer goed voor het milieu. Je aankoop zelf was al ecologisch, en ook je punten gaan naar een ecologisch project. Zo bouwen we samen stap voor stap aan een beter milieu. Bewuste keuzes maken, dat is bij Colruyt Group dus niet alleen punten sparen, dat is vooral punten scoren”.

Om dergelijke initiatieven uit te kunnen voeren, werkt Colruyt Group samen met enkele (lokale) partners, zodat klanten meteen resultaat zien van hoe hun punten worden ingezet. Er werden met deze partners heldere afspraken gemaakt over de beoogde impact en over de rapportering van de vooruitgang van het project. De gekozen projecten hebben een aantal zaken gemeen: ze zijn lokaal, mét meetbare impact, tastbaar en zichtbaar. Er wordt momenteel al samengewerkt met het Brusselse BûûmplantersNassoniaBeeOdiversity en twee projecten via GoodPlanet (“Een Hart voor Bijen” en Tiny Forest®). Via deze organisaties kunnen de gespaarde punten ingezet worden om de biodiversiteit te stimuleren met de aanplant van onder andere bomen, weiden, hagen en Tiny Forest®.

Eco-score : bewuste keuzes maken én een concreet verschil maken

De Eco-score werd ruim anderhalf jaar geleden door Colruyt Group zelf gelanceerd in ons land, en heeft als doel om mensen eenvoudig en correct informeren over de milieu-impact van hun aankopen. De methodologie werd ontwikkeld en is wetenschappelijk onderbouwd door een collectief van onafhankelijke spelers in Frankrijk. De score is opgebouwd uit twee componenten, enerzijds de resultaten van de levenscyclusanalyse van een product (van boer tot bord) en anderzijds de toevoeging van extra indicatoren volgens een bonus-malussysteem. Het resultaat is een score op 100 en een letter van A (groen) tot E (rood), te herkennen aan het logo met een blaadje.

Vandaag is de score voor bijna de helft van alle voedingsproducten (zowel A-merken als eigenmerken) online te consulteren in de verschillende apps en op de websites van Colruyt Group (MyColruyt, SmartWithFood, Xtra, bioplanet.be, colruyt.be, okay.be). Daarnaast dragen vandaag al meer dan 250 eigenmerkenproducten van Colruyt Group de score op hun verpakking en lopen er verschillende communicatiecampagnes.

Bio-Planet ging al actief aan de slag met een kortingsactie voor producten met een gunstige A en B score en de Eco-score is er ook te raadplegen op het elektronisch prijsetiket in de winkel. Eind november wordt de uitrol op de prijsetiketten bij OKay voorzien. In januari verschijnt tot slot de score ook op het prijsetiket bij Colruyt Laagste Prijzen. En dat voor alle producten waar vandaag al een Eco-score van beschikbaar is (13.500 nationale merkproducten en 3.800 eigenmerkproducten). Veerle Poppe: “Het is vandaag nog iets te vroeg om echt een verandering in consumentengedrag te zien met deze score; we hebben het voorbije anderhalf jaar vooral ingezet op bewustmakingscampagnes. Een dergelijke spaaractie kan nu voor een extra boost zorgen om concrete bewegingen in aankopen op gang te brengen. Een echte verandering zullen we dus pas later merken.”

Voor de eerste keer een spaarprogramma via Xtra

Het nieuwe spaarprogramma is één van de eerste grote nieuwigheden op de gloednieuwe versie van de Xtra-app. Die heeft met een pak nieuwe functionaliteiten de ambitie steeds meer een personal assistent te worden van de klant, en is het perfecte platform voor een dergelijk initiatief. Vandaag maken al meer dan 1,4 miljoen mensen gebruik van de app, en zijn er meer dan 4 miljoen Xtra-gebruikers in totaal. Een mooie basis om alvast een stevig verschil te maken.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 nov 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief