Lezing : De Frontbeweging of de Vlaamse ontvoogding tijdens WO I

C21

Lezing : De Frontbeweging of de Vlaamse ontvoogding tijdens WO I

Schermafbeelding_2022-11-03_om_11
 

DAVIDSFONDS HALLE en de KON. GESCHIED- en OUDHEIDKUNDIGE KRING HALLE nodigen je uit op een boeiende lezing in het kader van de Nachten van de Geschiedenis : De Frontbeweging of de Vlaamse ontvoogding tijdens WO I door Guido Moons 

Guido Moons is een Vlaams taalactivist en voormalig voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging. Hij is ook actief lid van het Ijzerbedevaartcomité. Hij is gekend als een ‘bevlogen redenaar’.

WO I is een cruciale periode in de ontwikkeling van het Vlaams-nationalisme. Naast het activisme in het bezette land ontwikkelt zich in de loopgraven en kampen achter het Ijzerfront de Frontbeweging.

Het Belgische leger van 1914 vertoont de bekende tegenstelling tussen werkelijk en wettelijk leger. Het kader is Franstalig, omdat het Frans de officiële taal van het leger is. De overgrote meerderheid van de ondergeschikten zijn Vlamingen. Gekend zijn de vele klachten die de Vlaamse soldaten naar voren brengen over het onbegrip, de plagerijen, het misprijzen en de bestraffing door de militaire hiërarchie van de onontwikkeldeVlaamse soldaat en van de Vlaamse intellectueel. Uit de Open Brieven kunnen wij het eisenprogramma van de Frontbeweging achterhalen.

Deze unieke lezing vindt plaats in het O.L.V.-Centrum te Halle op dinsdag 8 november 2022 om 19u30. 

Leden Davidsfonds en K.G.O.K.H. betalen 5 €, niet-leden 8 €

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 nov 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 28 mei 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 20 mei 2024

archief