HALLE - Nieuw tijdperk voor de cavalerie: verhuis naar HALSE buurgemeente de Haras de Wisbecq

C21

HALLE - Nieuw tijdperk voor de cavalerie: verhuis naar HALSE buurgemeente de Haras de Wisbecq

Schermafbeelding_2022-11-25_om_19
 
Schermafbeelding_2022-11-25_om_19
 
Vanaf 28 november 2022 zal de verhuis plaatsvinden van de politie te paard van de Federale Politie naar de Haras de Wisbecq, een voormalige paardenstoeterij in het Waals-Brabantse Rebecq. Deze nieuwe, moderne locatie biedt heel wat voordelen.
 • Dierenwelzijn

  De paarden van de cavalerie van de Federale Politie staan momenteel nog gestald in de kazerne De Witte De Haelen in Etterbeek in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In dat politiekwartier is er geen enkele weide voor de paarden en omwille van de stedelijke omgeving zijn er ook geen loopweiden in de buurt. Er is maar één overdekte piste voor de 110 paarden van de cavalerie en de stallen in het complex zijn verouderd.

  De voormalige paardenstoeterij Haras de Wisbecq is vijftien hectare groot. Er is tien hectare weiland voor de paarden en het domein omvat twee overdekte pistes en 145 stallen die perfect voldoen aan de regelgeving rond dierenwelzijn.
   
 • Beter voor milieu

  De Haras de Wisbecq is bijna energieneutraal. Er zijn in totaal 450 zonnepanelen, de binnenruimtes zijn goed geïsoleerd en er wordt jaarlijks één miljoen liter regenwater opgevangen via de daken. Hooi en stro zullen uit de nabije omgeving kunnen worden aangevoerd, aangezien er veel landbouw in de buurt is.

  Dankzij de verhuis zal vervuilend vrachtvervoer van hooi, stro, mest en het transport van de paarden zelf uit de hoofdstad kunnen verdwijnen.
   
 • Minder (werkings)kosten

  Dankzij de energiebesparende maatregelen, de opvang van regenwater en de nabijheid van landbouwgronden, is er een lage werkingskost voor het stallencomplex Haras de Wisbecq.

  De Haras de Wisbecq ligt ten zuidwesten van Brussel, langs de E429, en is vlot bereikbaar. Hierdoor zal het gemiddeld minder tijd en geld kosten om de paarden naar het startpunt van een opdracht te brengen. De cavalerie levert overal in België steun aan lokale politiezones en federale diensten en moet zich dus vaak verplaatsen.

  De Regie der Gebouwen kocht de Haras de Wisbecq eind vorig jaar voor een bedrag van 11,7 miljoen euro. Daartegenover staat dat de kosten voor de noodzakelijke renovatie van de ruimten van de cavalerie in kazerne De Witte de Haelen geraamd werden op minstens 20 miljoen euro.
   
 • Meer ruimte in Etterbeek

  Door de verhuis van de cavalerie zal er ruimte vrijkomen in de kazerne in Etterbeek. De Regie der Gebouwen onderzoekt hoe ze deze ruimte zo nuttig en efficiënt mogelijk kan inzetten ten behoeve van de politie- en veiligheidsdiensten.
   
De Regie der Gebouwen kocht de Haras de Wisbecq aan in december 2022. Het voorbije jaar zijn een aantal noodzakelijke stappen gezet om de verhuis zo vlot mogelijk te laten verlopen voor de betrokken personeelsleden van de politie te paard van de Directie openbare veiligheid (DAS) van de Federale Politie.
 
Een belangrijke stap is dat wordt voorzien in sociale begeleidingsmaatregelen voor alle personeelsleden van wie de werkplaats wordt overgebracht naar Rebecq. De betrokken personeelsleden behouden hun Brusseltoelage en mogen hun verlof flexibeler opnemen. Als overgangsmaatregel geldt gedurende één jaar een kilometervergoeding voor de extra kilometers die de verandering van werkplaats met zich meebrengt. De mensen die niet willen verhuizen, kunnen binnen de Directie openbare veiligheid een andere functie aanvragen. Bovendien mogen ze sneller dan anders een functie buiten die directie aanvragen. 
 
Begin deze week was er nog een plaatsbezoek aan de Haras de Wisbecq. Er zijn een aantal bezorgdheden naar voor gekomen die op korte termijn worden weggewerkt of al werden verholpen. Het gaat bijvoorbeeld om elektriciteitswerken, de installatie van voldoende douchecabines voor de personeelsleden en andere zaken die het personeel toelaten om in goede en veilige omstandigheden te werken.
 
Met de aankoop van de Haras de Wisbecq en de ingebruikname vanaf volgende week, start voor de cavalarie een nieuw tijdperk in een moderne infrastructuur.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 nov 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 26 jan 2023

archief