HALSE stadsfinanciën structureel gezond na stevige budgetoefening

C21

HALSE stadsfinanciën structureel gezond na stevige budgetoefening

Halle_stadhuis_
 

Op 20 december werd de aangepaste meerjarenplanning (2022-2025) goedgekeurd. Daaruit blijkt dat de Halse stadsfinanciën structureel gezond blijven. Ondanks de moeilijke financiële situatie, kunnen we positieve financiële evenwichten voorleggen. “Het was een stevige budgetoefening, maar we zijn trots op het resultaat”, reageert schepen van Financiën Louis Van Dionant. 

Eerst de coronacrisis, nu de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis, de inflatie en de stijging van de lonen en grondstoffen… Net als die van andere steden en gemeenten is de financiële situatie van de stad Halle allesbehalve makkelijk. Zo zullen de exploitatiekosten voor stad en OCMW in 2023 meer dan 73,4 miljoen bedragen. Een grondige budgettaire oefening was nodig.

 

Ondanks de moeilijke financiële situatie, blijft de stad Halle maximaal inzetten op (duurzame) investeringen. In 2023 is de stad van plan om in totaal zo’n 29,5 miljoen euro te investeren. Het gaat onder andere over de invoering van een parkeergeleidingssysteem, de renovatie van de bibliotheek, de uitbreiding van speelplein Joepie en investeringen om de eigen stadsgebouwen energiezuiniger te maken.

 

De komende jaren worden er nieuwe leningen opgenomen om de investeringen gedeeltelijk mee te betalen. Maar de stad blijft op het einde van de legislatuur ruim onder het Vlaamse gemiddelde. Het totaalbedrag van leningen tijdens de periode 2020-2025 bedraagt 39,6 miljoen euro. Daarmee blijven we onder het initieel vastgelegde bedrag van 40,7 miljoen euro.

 

De financiële situatie van de stad blijft positief. We houden het budget in evenwicht. Verder wapenen we ons voor de toekomst met een financiële buffer van zo’n 5 miljoen euro op de autofinancieringsmarge. Dat is een belangrijke financiële parameter die de Vlaamse overheid aan de lokale besturen oplegt.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 dec 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 31 mei 2023
Marc Sluys | 29 mei 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief