Masterplan voor stadsvernieuwingsproject De Bres HALLE goedgekeurd

C21

Masterplan voor stadsvernieuwingsproject De Bres HALLE goedgekeurd

Scherm__afbeelding_2023-02-28_om_21
 

Met de goedkeuring van het masterplan voor het stadsvernieuwingsproject De Bres maakt de stad werk van een toekomstvisie voor de omgeving van sporthal De Bres. Het opzet? Het gros van de parkeerplaatsen in de ruime omgeving van de sporthal bundelen. Zo maken we meer plaats voor sport en recreatie en kunnen we de vrijgekomen ruimte ingroenen als publiek park met meanderende Zenne.

Momenteel werkt de stad een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) uit voor de omgeving van De Bres. Met dat RUP leggen we de nieuwe bestemmingen vast van het gebied. We bepalen ook de spelregels waaraan de toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen moeten voldoen. 

Masterplan goedgekeurd

Parallel aan de opmaak van het RUP is nu het masterplan voor het stadsontwikkelingsproject De Bres goedgekeurd. Dat plan omvat een gedeelde visie op de verschillende projecten die de stad de komende jaren in de omgeving van De Bres zal realiseren. Vooreerst komt er een gloednieuwe sporthal, daarna bouwen we de bestaande basisstructuur van De Bres om tot een verzamelgebouw, de site wordt omringd door een sport- en landschapspark met meanderende Zenne. In het verzamelgebouw bundelen we de parkeerplaatsen uit de omgeving, dit gebouw wordt ontworpen zodat het flexibel gebruikt kan worden. Tenslotte wordt het Possozplein heraangelegd. Ook de nieuwe achterbouw van het historische stadhuis is opgenomen in de totaalvisie van het masterplan. Die werken aan het stadhuis willen we dit jaar nog starten.

Volgende stappen

Intussen stelde de gemeenteraad het ontwerp-RUP voorlopig vast. De stad organiseert  een openbaar onderzoek van 8 maart tot en met 6 mei 2023. Daarbij kan iedereen zijn vragen en opmerkingen doorgeven op het voorliggende plan. Hier vind je alle dossierstukken van het ontwerp-RUP.

Na het openbaar onderzoek kan het RUP bijgestuurd worden. Daarna, vermoedelijk in het najaar, stelt de gemeenteraad het RUP definitief vast en kunnen we starten met omtovering van de site van de Bres tot een toekomstgerichte ontmoetingsplek voor bewoners, recreanten, sporters en bezoekers van onze mooie stad. Hier vind je al de voorgaande stappen en nota’s terug.

N-VA Halle reactie op RUP De Bres

Mark Demesmaeker, gemeenteraadslid N-VA:

“We steunen de grote krachtlijnen van dit RUP: Er komt meer groen en een mooi park. Het zal een positief beeld van de Zenne creëren in tegenstelling tot vroeger toen aan de Zenne een negatief imago plakte van vuile rivier. In het centrum zitten we verder met een oud litteken: het Possozplein. Dit is een stenen woestijn die we kunnen ontharden en vergroenen. Dat is enerzijds een kans maar anderzijds een uitdaging. Halle is een handelscentrum dat een heropleving kan gebruiken. Een nieuwe beleving kan hiertoe bijdragen. Een blijvend aandachtspunt is de bereikbaarheid en vlot en voldoende parkeren. Dat laatste is op dit moment nog een groot vraagteken.”

Sven Pletincx, N-VA-gemeenteraadslid:

“In het RUP De Bres wordt meerdere malen verwezen naar een parkbrug tussen de Klarabrug en de Nederhembrug. Toch blijkt al uit verschillende bijeenkomsten over het RUP De Bres dat deze brug niet gerealiseerd zal worden. Het is wat vreemd om een brug op te nemen in een RUP waarvan men bij voorbaat al weet dat ze niet gerealiseerd zal worden. Ons voorstel is daarom om de Klarabrug door te trekken over de Leide. Dit is technisch haalbaar maar moet ook mee opgenomen worden in het RUP. De stad kan dit dan in de toekomst realiseren, zo kan de Hallenaar vanaf het stationsplein vlot over het kanaal Brussel-Charleroi en de Leide tot in het centrum van de stad en het nieuwe park geraken. Men zet er ook een historische fout mee recht. Dit had reeds voorzien moeten worden bij de realisatie van de Klarabrug.”

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 mrt 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief