Groen licht voor herinrichting Kleine Zenne in Zenneweide in LEMBEEK

C21

Groen licht voor herinrichting Kleine Zenne in Zenneweide in LEMBEEK

Vier_natuurgebieden_lembeek
 

Met de voltooiing van de Zenneweide in Lembeek krijgt onze stad er een prachtig natuurpark bij. De eerste belangrijke stappen om het project te realiseren zijn intussen gezet. De stad geeft nu ook groen licht voor de herinrichting van de waterloop Kleine Zenne.

Herinrichting Kleine Zenne 
In het uitgestrekte gebied tussen het centrum van Lembeek en het Lembeekbos vind je een prachtig stukje natuur, met langs de ene kant het kasteelpark en aan de andere kant de Malakofftoren. Stad Halle kondigde enkele jaren geleden aan het landschap in de omgeving in de toekomst nog groener te maken met de aanleg van de Zenneweide. Onze stad ondernam hiervoor intussen al de nodige voorbereidende stappen, zoals de aankoop van gronden, een uitgebreid bodemonderzoek en een archeologische studie. Nu keurt de stad ook de herinrichting van de waterloop Kleine Zenne goed. 

Bijkomende waterberging
De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) richt het gebied van de Kleine Zenne in. Hierbij krijgen zowel de Zenne als de Kleine Zenne een bijkomende waterberging. De oevers van de Kleine Zenne krijgen ook een nieuw profiel met een winterbed. In het midden van het park zorgen we met een natuurlijk overstroombare zone voor extra waterbuffering. Het al bestaande bufferbekken in het noordoosten van het gebied wordt natuurlijker vormgegeven, zodat het beter opgaat in de omgeving. Daarnaast verhogen we de biodiversiteit met de aanplanting van kleine landschapselementen, zoals gemengde houtkanten, bosranden, bloemenweides en oeverbeplanting.

Nieuwe brug en 4 toegangszones 

Je zal de Zenneweide kunnen betreden via 4 toegangen. Zo krijgt de Kazernestraat 2 toegangen en een verbinding met het fietspad. Ook de noordelijk gelegen industriezone krijgt een toegang. Het bestaande vlonderpad tussen de Kazernestraat en het Kasteeldomein verdwijnt, vanwege de herprofilering van de Kleine Zenne. Een nieuwe brug over de Kleine Zenne ter hoogte van de ingang tot de Zenneweide zal beide natuurparken met elkaar verbinden. De werken worden in samenwerking met de VMM aanbesteed en uitgevoerd, waarbij VMM optreedt als bouwheer. De kostprijs van de werken worden in totaal geraamd op 460.299,54 euro (excl. btw) of 556.962,44 euro (incl. 21% btw).

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 mrt 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief