Halse gemeenteraadsleden steunen strijd tegen darmkanker.

C21

Halse gemeenteraadsleden steunen strijd tegen darmkanker.

Halle_gemeenteraad__button_
 

Maart is de internationale maand van de strijd tegen darmkanker. Een goed moment om het belang van vroegtijdige opsporing te benadrukken. Daarom droegen de gemeenteraadsleden en het college van burgemeester en schepenen in de stad Halle tijdens de gemeenteraad van maart een button Stop Darmkanker om actief promotie te maken en op te roepen om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. 
Darmkanker is de derde meest voorkomende kanker in België. Elk jaar eist darmkanker in Vlaanderen 1.800 levens. Dat is gemiddeld 5 per dag, meer dan 150 per maand. Als de ziekte vroeg genoeg wordt ontdekt, is de kans op genezing meer dan 90%. Bovendien zal de behandeling ook minder zwaar verlopen. Daarom is tijdig opsporen zo belangrijk.
In 2013 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Het is een eenvoudige test om poliepen en darmkanker vroegtijdig op te sporen. Vanaf 2020 wordt iedereen tussen de 50 en 74 jaar oud om de twee jaar uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek.

In Vlaanderen neemt gemiddeld 51% deel aan deze screening. In Halle ligt de responsgraad 10% onder het Vlaams gemiddelde. In de praktijk blijkt dat de jongste groep (50 – 54-jarigen) voor de eerste keer werden uitgenodigd, minder deelnemen.
“Deze button is een klein teken. Als individu hebben we de plicht om in familie- vrienden en kennissenkring het belang van dit preventief onderzoek te ondersteunen en aan te sporen tot deelname”, vindt initiatiefneemster en N-VA-gemeenteraadslid Nelly Lanis.
Nelly Lanis vindt preventie zeer belangrijk. “Het stadsbestuur kan via haar kanalen en de middelen die ze ter beschikking heeft, de bevolking informeren en sensibiliseren om  deel te nemen aan het preventief darmkankeronderzoek”, vindt Nelly Lanis. Ze roept dan ook alle betrokken Hallenaren op: DOE DE TEST!

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 mrt 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief