N-VA HALLE protesteert tegen 52 extra woningen in wijk Windmoleken.

C21

N-VA HALLE protesteert tegen 52 extra woningen in wijk Windmoleken.

Windmolenveld
 

De Halse N-VA kant zich tegen een nieuw bouwproject in woonuitbreidingsgebied in de wijk Windmoleken. “We zijn niet tegen de sloop en renovatie van 40 woningen, wél tegen de bouw van nog eens 52 extra woongelegenheden. Na de vijver van Essenbeek en het bouwproject aan de Beneluxlaan is dit de volgende aanslag op de schaarse open ruimte in Halle”, zeggen N-VA-raadsleden Sven Pletincx en Mark Demesmaeker.

In totaal omvat het project Windmolenveld 92 woningen. Naast de sloop en heropbouw van 40 oude woningen komen er 52 nieuwe woongelegenheden met ondergrondse parking en ook nog een seniorie bij. Dat wordt allemaal gebouwd in woonuitbreidingsgebied vlak naast de rivier de Lubbeek in wijk Windmoleken.

Niet nog meer groen opofferen

“We steunen de renovatie van de 40 woningen. Die zijn echt tot op de draad versleten. Maar we kunnen ons niet vinden in het aansnijden van alweer nieuwe open ruimte om nog meer te bebouwen. Deze stad heeft haar limieten bereikt. De druk in Halle is al groot. Er is nu al een gebrek aan kinderopvang, te weinig plaatsen in onze scholen en een zware mobiliteit. Nog meer groeien is niet wenselijk. We zijn als N-VA dan ook tegen dit bouwproject in woonuitbreidingsgebied”, zegt Mark Demesmaeker.

Zijn collega Sven Pletincx treedt hem bij. “Het gaat deels om sociale woningen. Halle doet nu al een kwart meer dan de inspanningen die door Vlaanderen worden opgelegd. We kunnen niet blijven groeien om de overloop van Brussel op te vangen. Ergens moet het stoppen. Dat punt is wat ons betreft reeds lang bereikt maar blijkbaar denkt men daar bij Vooruit, CD&V en Groen anders over.”
De bocht van Groen
Opvallend is de bocht van de partij Groen. “Groen stelde in een vorige legislatuur voor om alle woonuitbreidingsgebied om te zetten in bos en waardevol groen. Nu keurt Groen extra woningen goed waar ze bos wouden voorzien. Na de vijver van Essenbeek en de nieuwbouw aan de Beneluxlaan in Lembeek, kiest Groen in Halle alweer voor meer beton in plaats van de open ruimte te bewaren en actief te vergroenen. Wie meer groen wil is bij Groen duidelijk niet aan het juiste adres”, besluit Sven Pletincx.

CD&V, Vooruit en Groen kiezen voor extra sociale woningen in wijk Windmoleken

Het college van burgemeester en schepenen heeft begin van deze legislatuur een aantal projecten in woonuitbreidingsgebieden stopgezet.  Woonuitbreidingsgebieden zijn echter reservezones om aan zeer specifieke woonnoden tegemoet te komen.  Het project in de wijk Windmoleken is hiervan een concreet voorbeeld.  Het project Windmolenveld omvat in totaal 92 woningen.

Naast de sloop en heropbouw van 40 oude en totaal versleten woningen komen er 52 nieuwe woongelegenheden met ondergrondse garage.
Deze 52 nieuwe woongelegenheden zijn niet zomaar nieuwe woningen, er is aandacht voor verschillende doelgroepen :

- 22 woningen voor mensen met een sterke lokale en culturele binding;
- 5 senioren appartementen binnen het project ‘senioren op kot’;
- 20 wooneenheden voor (jong)volwassenen met een beperking in het project ‘De Okkernoot’

- 5 gewone sociale woningen 

Veel vraag in Halle naar betaalbare woningen

Woononderzoek toont aan dat er in onze stad grote nood is aan betaalbare huur- of koopwoningen voor alleenstaanden, jonge koppels en ouderen.  De wachtlijsten voor een sociale woning zijn enorm lang én er is in het verleden te weinig ingezet in duurzame renovatie.  Daarom is alleen een wijkgerichte renovatieaanpak betaalbaar. “ Zolang er grote nood blijft bestaan aan betaalbare woningen, blijven wij hierin verder investeren” zegt Marc Snoeck (burgemeester). Dit project is één van de projecten die noodzakelijk zijn om de doelstellingen – opgelegd door Vlaanderen – inzake sociale woningen te halen.  “We willen de beloftes die we in het begin van de legislatuur hebben gemaakt nakomen”, zegt Marijke Ceunen (schepen van Ruimtelijke Ordening). 

Ruimtelijk beleid voeren

De stad die we vandaag zien is er omdat de ruimtelijke instrumenten uit het verleden dit mogelijk maken.  Maar tijden veranderen, inzichten veranderen, de klimaatsverandering is voelbaar, daarom heeft Groen, Vooruit en CD&V ervoor gekozen om structureel werk te maken van een duidelijk juridisch kader.  Maar we kunnen dit niet alleen.  Gronden in woongebied veranderen naar landbouw of bos of een andere bestemming kost handenvol geld.  Hiervoor rekenen we op de Vlaamse overheid.  Het is immers een proces dat we alleen nooit kunnen realiseren.  Dit houdt ons echter niet tegen om zelf ook acties te nemen.

Wat doen we concreet ?
1. de bouwtaks hebben we fors verhoogd voor grote projectontwikkelingen;
2. er is een verordening in opmaak en op korte termijn concretiseren we het kwaliteitskader;
3. samen met Beersel en Sint-Pieters-Leeuw leggen we vast waar en hoe hoog je nog mag bouwen 
     via een ‘Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan’;
4. we zetten in op leegstand en extra verbouwsubsidies om sociale verhuurwoningen te creëren.

N-VA viseert in zijn persbericht openlijk de partij Groen.  Marijke Ceunen zegt hierover het volgende :
“de aanpak in de Windmolenwijk is een sterk voorbeeld van een wijkgerichte aanpak waar klimaatdoelstelling geïntegreerd worden.  We zetten enerzijds in op het duurzaam maken van reeds bestaande, maar verouderde sociale woningen en anderzijds creëren we nieuwe sociale woningen omdat de nood erg hoog is, maar ook met veel aandacht voor een sociale mix en voorzieningen”.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 apr 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief