Benefietconcert voor Oekraine in de Sint-Martinusbasiliek te HALLE

C21

Benefietconcert voor Oekraine in de Sint-Martinusbasiliek te HALLE

Scherm__afbeelding_2023-04-27_om_11
Anastasiia STAROSELSKA en Peter VAN DE VELDE (foto © Koen BROOS)
 

In het kader van de prachtige Sint-Martinusbasiliek te Halle – sinds enkele jaren volledig gerestaureerd, zowel exterieur als interieur – vindt op vrijdag 12 mei 2023, om 20 uur, een in meerdere opzichten uniek concert plaats.

We verwelkomen die avond Peter VAN DE VELDE, die aan het Antwerpse conservatorium het meesterdiploma voor orgel behaalde, en begin 2002 werd benoemd tot organist-titularis van de O.-L.- Vrouwekathedraal te Antwerpeæn, waaær hij sinds 2020 ook muziekdirecteur is.
Hij is als organist ook verbonden aan de Antwerpse Sint-Michielskerk, geniet grote faam als begeleider van koren en solisten en treedt geregeld op met onder andere het VLAAMS RADIOKOOR, COLLEGIUM VOCALE, het ANTWERP SYMPHONY ORCHESTRA en dirigenten als Edo DE WAART, Martin BRABYNS, Philippe HERREWEGHE, Karel DESEURE en Peter BILOEN.

Ook heeft hij een grote passie voor kamermuziek en vormt hij duo’s met topmusici zoals violiste Nadja NEVOLOVITSCH en mezzosopraan Anastasiia STAROSELSKA, samenwerkingen die vaak resulteren in cd- producties en radio- en televisieopnames.
Als concertorganist is Peter VAN DE VELDE ook regelmatig te gast op gerenommeerde orgelfestivals in binnen- en buitenland.

Zijn repertoire omvat alle stijlen, maar hij is vooral bekend als ambassadeur van de Belgische muziek, die hij vaak op het programma zet en vastlegt op cd. Onlangs ontving hij voor zijn laatste opname de prestigieuze “Preis der deutschen Schallplattenkritik”.

Daarnaast hebben we die avond Anastasiia STAROSELSKA te gast, die werd geboren in Chernigov (Oekraïne) in een familie van medici en aanvankelijk een diploma dierengeneeskunde behaalt. Na post- graduaatstudies aan de universiteit, waar ze een doctoraatsthesis verdedigt, gaat ze aan de slag als docent microbiologie voor binnen- en buitenlandse studenten.

Ondanks haar prestigieuze positie aan de universiteit, kiest ze er toch voor haar roeping te volgen en gaat ze studeren aan het Instituut voor Kunst en Cultuur in Sumy. Ze specialiseert zich als vocaal soliste met als stemtype mezzosopraan bij Olga YURKO en wordt lid van het Nationaal Drama- en Operettetheater in Sumy, eerst bij het koor en later als soliste.

Muziek wordt zo haar hoofdberoep, samen met theater, en ze treedt vaak op, ook op het podium van de filharmonie van Sumy, samen met pianiste Svetlana YAKIMOVA. Het duo wint regelmatig prijzen op internationale wedstrijden. In het theater en in de filharmonie vertolkt ze de rollen van onder andere Delilah, Carmen, Ulrika, Orpheus en Paris. Daarnaast vertolkt ze veel muziek van Oekraïense componisten.

Op 24 februari 2022 vallen Russische troepen Oekraïne binnen en wordt het dorp waar Anastasiia’s familie ondergedoken leeft, bezet. Na enkele weken weten ze te vluchten naar Denemarken en later naar België.
In Antwerpen neemt Anastasiia deel aan een auditie van het OPERA BALLET VLAANDEREN, waarna ze meewerkt aan een aantal producties. Ze maakt er ook kennis met kathedraalorganist Peter VAN DE VELDE, met wie ze sindsdien regelmatig optreedt in binnen- en buitenland. Ondertussen nam ze ook reeds enkele cd’s op. Bij haar optredens wordt ze steeds geroemd om haar fijnzinnige vertolkingen en prachtige stem.

Ook het historische orgel van de basiliek staat die avond opnieuw in de kijker. Het orgel werd in 1887 gebouwd door Georg STAHLHUT, maar was enkele jaren geleden nog slechts een schim van wat het ooit moet zijn geweest. Door de deskundige inzichten van orgeladviseur Wim WINTERS, na meer dan 12.500 werkuren door SCHUMACHER ORGELBAU uit Eupen, en dankzij het engelengeduld van intonateur Nicolas ALEXIADES, kreeg het orgel een tweede adem en zo kon het op 11 november 2021 tijdens een indrukwekkende pontificale vesperdienst, in aanwezigheid van monseigneur Koen VANHOUTTE, opnieuw tot leven worden gewekt door organist Kris WITTEVRONGEL.

Datzelfde orgel zal op het benefietconcert opnieuw in al zijn grootsheid kunnen schitteren, ditmaal dus door kathedraalorganist Peter VAN DE VELDE, die vanop het orgeldoksaal Anastasiia STAROSELSKA zal begeleiden, en ook enkele orgelwerken solo zal vertolken.

Het belooft – dat had u al begrepen – een onvergetelijke avond te worden !

Naast muziek, maken we ook tijd voor een getuigenis.
Eind februari 2023 brachten vier Belgische bisschoppen, waaronder monseigneur Jean KOCKEROLS, hulpbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel, een solidariteitsbezoek aan Oekraïne, op uitnodiging van de Grieks-katholieke Oekraïense geloofsgemeenschappen in ons land.
Monseigneur Jean KOCKEROLS zal ons die avond komen vertellen over die reis.

Voor dit benefietconcert worden voorafgaand geen tickets verkocht, maar op de avond zelf wordt een vrije bijdrage gevraagd ten voordele van Oekraïne. Zo is het concert toegankelijk voor iedereen.
Van harte welkom dus !

De algehele organisatie is in handen van de pastorale zone O.-L.-Vrouw van Halle, onder auspiciën van E.H. Guy DE KEERSMAECKER, zonepastoor O.-L.-Vrouw van Halle en regiodeken Halle.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 apr 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 26 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 23 apr 2024

archief