Minder pijn, stress en angst op Pediatrie AZ HALLE dankzij Qwiek.up

C21

Minder pijn, stress en angst op Pediatrie AZ HALLE dankzij Qwiek.up

Qwiekup__c__geert_vanhassel
 

Kinderen beleven voortaan minder pijn, stress of angst tijdens een medische ingreep of een onderzoek op Pediatrie in het AZ Sint-Maria Halle. Het ziekenhuis beschikt voortaan over een Qwiek.up die voor een adembenemende audiovisuele beleving zorgt. Hierdoor wordt de aandacht van het kind tijdens een zorginterventie afgeleid. De Qwiek.up werd volledig gefinancierd door Rotary Club Pepingen en de Rotary Charity Foundation Belgium in samenwerking met Rotary Herne-Markvallei

Een droomwereld waarin iedereen rustig wordt

“Kinderen moeten soms noodgedwongen pijnlijke zorginterventies of behandelingen ondergaan. Dat is natuurlijk nooit fijn. De kinderen zijn soms angstig. Het is dus heel belangrijk dat we alles in het werk stellen om het kind zo rustig mogelijk te houden, zonder angsten of pijnen”, vertelt medisch diensthoofd dr. Stefanie Buyse. En dan biedt zo’n Qwiek.up een enorm comfort. Want door de rustgevende muziek en de beelden worden de prikkels bij het kind gereguleerd. Dit heeft dus een positief effect op het welzijn.

“Als je het toestel aanzet in onze verzorgingskamer, geeft het een enorme rust. En dat straal je uit naar de kinderen. De audiovisuele beleving heeft ook een positief effect op de ouders en de zorgverleners”, vertelt verpleegkundige Marleen Vanmeulder die actief is op de dienst Onderzoeken Pediatrie. “Weet je dat wij door de Qwiek.up ook rustiger gaan praten. We verleggen dus de focus van de pijnlijke procedures naar een droomwereld die geprojecteerd wordt op het plafond en de muren”. 

Het enthousiasme was groot en aanstekelijk

Voor de financiering zorgde Rotary Club Pepingen de Rotary Charity Foundation Belgium in samenwerking met Rotary Herne-Markvallei. “Dit toestel kwam toevallig ter sprake tijdens een gesprek met Marleen Vanmeulder van Pediatrie. Haar enthousiasme was zo groot en aanstekelijk dat we meteen voor het idee en de financiering gewonnen waren”, glimlacht voorzitter Mark Vandevelde van Rotary Club Pepingen. “We hebben intussen genoten van een demonstratie. Ik zie er echt de meerwaarde van in voor de patiënten.  Ook de verpleegkundigen en de zorgverleners zijn er heel enthousiast over. Dat is wel fijn om vast te stellen en geeft ons een enorme voldoening”, aldus nog Mark Vandevelde. 

Naar een kindvriendelijk AZ Sint-Maria 

Eerder dit jaar werden er ook al 3 nieuwe kindvriendelijke kamers geopend op de Urgentiedienst. Voorts worden de diensten Materniteit en Pediatrie momenteel volledig vernieuwd en uitgerust met alle comfort, aangepast aan de hedendaagse zorgvisie. Tot slot wordt het zorgaanbod voor kinderen gevoelig uitgebreid. “We willen van het AZ Sint-Maria Halle een kindvriendelijk ziekenhuis maken. Dat is echt een visie waaraan we werken, stap voor stap”, benadrukt medisch diensthoofd dr. Stefanie Buyse. “We verbeteren enerzijds de kwaliteit van zorg. Zo is er intussen een uitbouw naar Kindergastro-Enterologie, Kinderpneumologie, Kindercardiologie en Kindernefrologie. Voorts zijn  er 2 kinderpsychologen aanwezig in ons ziekenhuis. Voor de zorgmedewerkers voorzien we voortdurend bijscholing. Want het is echt de bedoeling om het kind een plaats te geven in ons regionaal ziekenhuis, waar het zich thuis, vrij en rustig kan voelen ondanks de pijnlijke prikkels die het moet ondergaan. We zijn dan ook blij met deze Qwiek.up want de investering sluit perfect bij aan bij onze zorgvisie”, besluit dr. Buyse. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 jul 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief