Knal het nieuwe jaar in zonder vuurwerk!

C21

Knal het nieuwe jaar in zonder vuurwerk!

Scherm__afbeelding_2023-12-15_om_10
 
Het eindejaar is in zicht, en samen zorgen we voor een knalfeest zonder vuurwerk. Het afsteken van vuurwerk is namelijk verboden, want het veroorzaakt heel wat dierenleed, zorgt voor overlast en vervuiling en houdt risico op lichamelijke letsels in.
 
Er zijn heel wat redenen om geen vuurwerk af te steken. We zetten de belangrijkste even op een rijtje.
 
Verboden 
Het is bij wet verboden om vuurwerk af te steken of wensballonnen op te laten. Steek je toch vuurwerk af zonder specifieke toelating? Dan kan je hiervoor een boete krijgen.
 
Levensgevaarlijk 
Zowel bij het afsteken van vuurwerk als bij het oprapen van gebruikt vuurwerk kan je gewond raken. De slachtoffers zijn meestal mannelijk (84%) en in bijna de helft van de gevallen gaat het over jongeren tussen 10 en 19 jaar. De meest getroffen lichaamsdelen zijn handen (25%), vingers (32%), ogen (15%) en het hoofd (13%). Ook gehoorschade komt vaak voor. Sommige soorten vuurwerk halen 160 decibels of meer en dat is 20 decibels boven de pijngrens. Opvallend: de meeste vuurwerkslachtoffers hebben het vuurwerk niet zelf aangestoken, maar waren toeschouwer van de vuurwerkpiraat! (Bron: stichting brandwonden)
 
Risico op brand 
Zowel bij het afsteken van vuurwerk als bij het oplaten van wensballonnen is het risico op brand erg groot. Jouw wensballon of vuurpijl kan op een woning, tuinhuis of brandbaar materiaal terecht komen, waar het vuur heel wat schade kan veroorzaken.
 
Dierenleed 
Dieren zijn heel gevoelig voor harde geluiden. Ze schrikken en panikeren. Zo zijn er talrijke verhalen: honden lopen weg, paarden breken uit en komen op de openbare weg terecht. 
 
Overlast en vervuiling 
Denk aan je buren, omwonende boeren (met dieren) en aan het milieu. Vuurwerk produceert ontzettend veel lawaai en afval.  
 
Hulpdiensten 
Telkens wanneer de hulpdiensten moeten uitrukken voor problemen rond vuurwerk, zijn ze niet beschikbaar voor andere noodgevallen.
 
Ongezond 
De fijnstofconcentraties vastgesteld tijdens en net na afsteken van vuurwerk pieken ten opzichte van de normale waarden. Zeker voor mensen met gevoelige luchtwegen, zoals jonge kinderen en mensen met allergieën of astma, kan dit gevaarlijk zijn. Maar dat is niet het enige probleem: 90% van het fijnstof komt op de bodem en in het riool terecht, en zorgt ook hier voor een enorme vervuiling.  
 
Maak er dus een knalfeest van … zonder vuurwerk! Onze allerbeste wensen voor het nieuwe jaar!
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 dec 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 20 mei 2024
Devogeleer Emile | 17 mei 2024

archief