Zelfscannende winkelkar is een primeur in Belgie en een volgende stap richting de winkel van de toekomst bij Colruyt Group

C21

Zelfscannende winkelkar is een primeur in Belgie en een volgende stap richting de winkel van de toekomst bij Colruyt Group

Scherm__afbeelding_2024-03-06_om_09
 
Klanten van de Colruyt Laagste Prijzen-winkel in Halle zullen de komende maand mogelijks verrast opkijken als ze een wel heel bijzondere kar in de gangen van hun vertrouwde winkel zien opduiken. Vanaf begin maart vindt er namelijk een test plaats van een nieuw type innovatieve winkelkar. Deze zogenaamde “Smart Cart” scant zelf de producten die erin terechtkomen en rekent deze ook automatisch af op het eind van de winkelbeurt. Op die manier kan het winkelen en het betalen van de boodschappen nog sneller verlopen. Een primeur in ons land.
 
Makkelijk winkelen dankzij innovatief hoogstandje
Colruyt Group investeert volop in innovatie en de digitalisering van de winkels: de test met de innovatieve winkelkar is een volgende stap van de groep richting de winkel van de toekomst. Na een uitgebreide testfase van de zelf ontwikkelde Smart Cart in het innovatielab van Colruyt Group, is het nu tijd voor een proef op het terrein zelf. De komende maand wordt de slimme winkelkar door enkele eigen medewerkers van Colruyt Group uitgeprobeerd in de Colruyt-winkel van Halle. Daarna volgt een grondige evaluatie en wordt bekeken of er in de loop van 2024 een test kan voorzien worden met de klanten zelf. ​
 
Deze Smart Cart laat gebruikers toe om sneller en makkelijker te winkelen. Tijdens het boodschappen doen in de winkel, registreert de klant de producten die hij of zij wenst aan te kopen door de barcode te scannen in de winkelkar zelf. Via slimme sensoren (onder andere met cameratechnologie) en met behulp van artificiële intelligentie controleert de Smart Cart de correcte registratie en het gewicht van de producten. Die worden digitaal opgeladen op de tablet die in het handvat van de kar verwerkt is. Hiermee kan de lopende rekening opgevolgd én het Xtra-boodschappenlijstje geraadpleegd worden – dat automatisch bijgewerkt wordt tijdens het winkelen. Kortingen worden meteen verwerkt tijdens het scannen. Een product terug in de rekken plaatsen kan ook makkelijk: de klant kan dit aangeven via de interface van de kar en het product vervolgens terugzetten. De Smart Cart zal de gebruiker ook vragen welk product hij of zij heeft verwijderd.
 
Jo Willemyns, COO Retail bij Colruyt Group en Algemeen Directeur Colruyt Laagste Prijzen, voegt toe: “Voor producten zonder barcode, zoals groenten en fruit, hebben we een oplossing voorzien voor de toekomst: de klant zal in eerste instantie zelf kunnen wegen op een speciaal daarvoor voorziene weegschaal in de versmarkt. Via een code op de weegschaal kan de klant zijn gewogen producten ingeven op de winkelkar om deze aan zijn lopende rekening toe te voegen. Tijdens de test met de medewerkers zullen de groenten en fruit apart in de kar gelegd kunnen worden, waarna ze aan de kassa gewogen worden”. Ook wat betreft het tegengaan van oneigenlijk gebruik werden voorzorgen genomen: via de slimme sensoren in de winkelkar worden foutjes, afwijkingen en fraude verhinderd. Betalen gebeurt automatisch, onder andere via Payconiq, op het moment dat de klant de winkel wil verlaten. Op langere termijn zal dat ook kunnen met Xtra Pay.
 
Test van een “Proof of Concept” om sneller te winkelen én af te rekenen
Colruyt Laagste Prijzen streeft er steeds naar om de klanten efficiënt, correct en dienstbaar verder te helpen bij het afrekenen. “We geloven hierbij dat we de klant de keuze moeten laten door verschillende checkout-oplossingen aan te bieden. Met dit type winkelkar willen we specifiek tegemoetkomen aan een bepaalde groep klanten die weinig tijd heeft en zo efficiënt mogelijk wil winkelen: we geven klanten de mogelijkheid hun keuze aan boodschappen meteen in te scannen. Ook het betaalproces kan automatisch verlopen op de kar zelf, indien de klant dat wenst. Niet meer aanschuiven aan de kassa dus, als je met deze kar winkelt: dat zorgt voor een sneller proces zowel voor medewerkers als voor de klant”, aldus Jo Willemyns.
 
Via de Smart Cart wordt klanten een snelle, performante en veilige optie aangeboden om hun boodschappen zelf te doen en af te rekenen, naast de klassieke checkout. Het is de bedoeling om het registratieproces op de kar op termijn nog gevoeliger te versnellen met behulp van artificiële intelligentie en productherkenning, zodat het shoppen nog vlotter verloopt. “Tegelijkertijd blijven we ervan overtuigd dat onze huidige kassa’s ook heel wat voordelen hebben op het vlak van dienstbaarheid en contact met de klant. Daarom zal de traditionele checkout zeker niet verdwijnen bij Colruyt. We zullen nog steeds de grote meerderheid van onze klanten op deze manier verder helpen en een dergelijke innovatie helpt ons ook om de druk op de krappe arbeidsmarkt te verlichten. Ook bij die traditionele checkout werken we aan innovatie, zo lanceerden we vorig jaar nog de easy checkout en is die momenteel al in 20 winkels te vinden”, aldus Jo Willemyns.
 
Eigen ontwikkeling met tal van interessante mogelijkheden
Daarnaast kan de Smart Cart een digitaal platform worden waarop de klanten bijkomende diensten kunnen worden aangeboden, bijvoorbeeld om hen te helpen om producten te vinden in de Colruyt-winkels, promoties te herkennen, boodschappenlijstjes te beheren en ga zo maar door. “Het wordt op termijn dus mogelijk deze kar in te zetten als communicatie- en interactiekanaal met de klant op hét meest relevante moment voor hen en voor ons: een interessante opportuniteit”, besluit Jo Willemyns. De ontwikkeling van de Smart Cart gebeurde in-house, door het innovatieteam van Colruyt Group Smart Technics, mede gerealiseerd met de gewaardeerde steun van VLAIO. Als er ooit op de lange termijn een commercialisering komt, dan wil Colruyt Group dat doen in samenwerking met enkele vaste partners.
 
Richting winkel van de toekomst
De slimme winkelkar zal getest worden in de Colruyt-winkel in Halle en is een volgende stap van de retailer richting de winkel van de toekomst. In diezelfde winkel startte Colruyt vorig jaar ook met de easy checkout, een kassasysteem dat via articifial intelligence werkt, medewerkers meer ergonomisch laat werken en zorgt voor een tijdswinst voor zowel klant als medewerker. Die technologie is momenteel al te vinden in 20 winkels en wordt verder uitgerold. Daarnaast zet Colruyt volop in op datacaptatie die de wachttijd aan de kassa vermindert, zorgt voor optimaal gevulde rekken en het werk van de medewerkers efficiënter laat verlopen. Colruyt Group blijft innoveren en werken aan toekomstgerichte oplossingen om de winkelervaring te optimaliseren en medewerkers te laten werken met de nieuwste technologieën.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 mrt 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 20 mei 2024
Devogeleer Emile | 17 mei 2024

archief