Hyacintenfestival verzoent bezoekersstroom met kwetsbare natuur

C21

Hyacintenfestival verzoent bezoekersstroom met kwetsbare natuur

Sh2_31222022__groot_
 
Mini_sh2_3095
 
Mini_sh2_3000
 
Mini_sh2_2991
 

 In de tweede helft van april kleurt het Hallerbos opnieuw volledig paars. Om de toestroom aan bezoekers van over de hele wereld in goede banen te leiden slaan de stad Halle en het Agentschap voor Natuur en Bos met het Hyacintenfestival ook dit jaar de handen in elkaar. Ze vragen om zeker tijdens piekdagen niet met de wagen naar het bos te komen en de gratis shuttlebussen en fietsen te gebruiken die zorgen voor een vlotte verbinding tussen station Halle en Hallerbos. Nieuw dit jaar is een aparte shuttlebus voor personen met een handicap. Boswachters en vrijwilligers staan paraat om verdwaalde bezoekers op het juiste pad te zetten en de kwetsbare bloempjes te beschermen.

De voorjaarsbloeiers in de Vlaamse bossen en vooral de wilde hyacinten genieten van internationale faam. In het zuiden van Oost- en West-Vlaanderen vind je minstens tien bossen met paarse hyacintentapijten die de moeite lonen voor een bezoekje, al bevat het Hallerbos wel de grootste oppervlakte aan hyacinten. 

Prachtige fotokiekjes vanop het wandelpad

Administrateur-generaal van het Agentschap voor Natuur en Bos Goedele Van der Spiegel: “Met het Hyacintenfestival verzoenen we de stroom van bezoekers met de kwetsbaarheid van de natuur. Onze boswachters en vrijwilligers verwelkomen met open armen de vele duizenden hyacintenliefhebbers en vragen hen tegelijk om respect te tonen voor de natuurpracht door op de paden te blijven. Voor prachtige selfies en communicanten- of lentefeestkiekjes hoef je echt niet tussen de hyacinten te staan, dat kan perfect vanop het wandelpad waardoor je de fragiele bloemen niet vertrappelt en ze ongerept laat bloeien.”

Vlotte shuttlebussen

Door de enorme populariteit van de hyacintentapijten roepen het Agentschap voor Natuur en Bos en de stad Halle op om te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer het Hallerbos te bereiken. Schepen Bram Vandenbroecke: “Dankzij onze samenwerking met De Lijn voorzien we gratis shuttlebussen tussen het station, de Welkomstlaan en het Houtveld op 13, 14, 20, 21, 27 en 28 april en op 1 mei, telkens van 9 tot 20 uur. Nieuw dit jaar is dat we voor personen met een handicap van 9 tot 17 uur een aparte kleinere shuttlebus voorzien die hen tot aan de rand van het bos brengt, op de plek waar de Plateauwandeling start die toegankelijk is voor rolstoelgebruikers en mensen met een beperkte mobiliteit. Daarnaast kan je van 15 april tot en met 1 mei in het fietspunt aan het station een gratis fiets gebruiken.”

Welkomstlaan als uitvalsbasis

Ook burgemeester Marc Snoeck pleit ervoor om de wagen thuis te laten. “Kies je tóch voor de auto dan vragen we om de parkings aan het Hallerbos zoveel mogelijk te vermijden want zeker tijdens de weekends en op 1 mei zitten die snel overvol. Door de werken aan het ecoduct over de Brusselse Ring is de verkeerssituatie er gewijzigd en is het aantal parkeerplaatsen een stuk lager dan normaal. Foutparkeerders lopen het risico om te worden beboet. Een beter alternatief is om de gratis parking in de Welkomstlaan nabij het centrum te gebruiken en daar op de shuttlebus te stappen die er regelmatig halt houdt.”

De Welkomstlaan is ook een prima uitvalsbasis om een daguitstap naar het Hallerbos te combineren met een bezoekje aan de historische binnenstad van Halle. Burgemeester Snoeck: “Je hebt de imposante Sint-Martinusbasiliek, de vele restaurants, boetieks en winkels. In museum den Ast en in Villa Servais loopt de expo ‘Louis Thevenet – Een leven in kleur’ naar aanleiding van de honderdvijftigste verjaardag van deze Zuid-Brabantse meesterschilder. Thevenet stierf in 1930 en bracht zijn laatste veertien levensjaren in Halle door. Ook de expo Binnenskamers in het kunstencentrum Oude Post met drie hedendaagse kunstenaars in de hoofdrol is zeker een aanrader.”

Meer info om je bezoek te plannen vind je op www.hyacintenfestival.be en op www.visithalle.be.

Check zeker ook de bloei van de hyacinten op www.hallerbos.be. Voor wie de drukte van het Hallerbos liever wil vermijden: ook in Oost- en West-Vlaanderen zijn er natuurgebieden waar je de bloei van de wilde hyacinten kan bewonderen. Je vindt dat lijstje terug op www.hyacintenfestival.be.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 apr 2024
Devogeleer Emile
© Devogeleer Emile
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 20 mei 2024
Devogeleer Emile | 17 mei 2024

archief