Frangipane als beloning voor de stemtest in HALLE

C21

Frangipane als beloning voor de stemtest in HALLE

Scherm__afbeelding_2024-06-07_om_10
 
Afgelopen weekend vond in Halle een opmerkelijke actie plaats waarbij drie enthousiaste vrijwilligers zich inzetten om jongeren bewuster te maken van de komende verkiezingen. Hun aanpak was origineel en effectief: ze deelden frangipanes uit aan degenen die bereid waren om de stemtest te doen.
Yousra, een van de vrijwilligers, licht toe: "We begonnen op straat, maar merkten al snel dat er nauwelijks jongeren te vinden waren. Logisch, want we zitten midden in de examenperiode. Daarom besloten we naar de blokspots te gaan, waar studenten aan het studeren waren. Daar hebben we twee dagen lang actie gevoerd met twee dozen frangipane en tablets."
Het hoofddoel van deze actie was om te peilen of jongeren al wisten op wie ze zouden stemmen en om hen te informeren. "We stonden bij de ingang en spraken studenten aan tijdens hun pauzes. Hoewel we dachten dat ze geen tijd zouden nemen om met ons te praten, bleek het tegendeel waar: de meesten waren nieuwsgierig en wilden graag vijf minuten van hun tijd besteden aan de stemtest. Als beloning kregen ze een frangipane," zegt Soufian, een van de vrijwilligers.
Veel jongeren gaven aan dat ze het jammer vonden dat de stemtesten geen nuances konden brengen en dat de antwoorden te zwart-wit waren. Ze waren soms verrast door de uitkomsten. De onderwerpen die voor hen het belangrijkst waren, zijn klimaatverandering, betaalbare mobiliteit en vrede. Migratie werd ook vaak genoemd, maar dan vanuit een positieve invalshoek: met respect voor mensenrechten en een rechtvaardig migratiebeleid. Opvallend was dat de jongeren zeer kritisch stonden tegenover partijen die zwaar investeren in sociale media campagnes rond deze thema’s.
De resultaten van de stemtest lieten zien dat de voorkeur van de jongeren vooral naar centrumlinkse partijen ging. Ze waren goed geïnformeerd over de federale en Vlaamse verkiezingen, maar minder over de Europese verkiezingen. "Er is nog een grote kloof als het gaat om hun kennis van de Europese politiek. We hebben hen uitgelegd dat ze niet verplicht zijn om voor dezelfde partij te stemmen op alle niveaus en dat ze ook de mogelijke coalitievormingen in overweging kunnen nemen. Het belangrijkste is dat ze vertrekken vanuit hun noden en wat zij belangrijk vinden om de juiste keuze te maken," benadrukt Miguel Estrada, een van de vrijwilligers.
De jongeren gaven veel positieve feedback. Ze waardeerden de gesprekken en voelden dat hun kennis en begrip van de politieke context waren verdiept. Dankzij deze actie zijn ze niet alleen bewuster geworden, maar ook meer betrokken bij de komende verkiezingen. De frangipanes bleken een eenvoudige maar effectieve manier om hen te motiveren en te laten praten over hun politieke keuzes.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 jun 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 18 jun 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief