SINT-PIETERS-LEEUW – Brugpensioen voor Carrefourpersoneel is beste oplossing

C21

SINT-PIETERS-LEEUW – Brugpensioen voor Carrefourpersoneel is beste oplossing

Leeuw_acv_brugpensioen
Brugpensioen is de beste oplossing voor Carrefour. - Foto Marc Sluys
 

De ACV militanten hielden met Michel Doomst en Sonja Beck een gesprek rond de brugpensioen regeling bij Carrefour waar zoveel misverstanden rond zijn bij de militanten, de politieke partijen en de pers.

Aanleiding voor de bijeenkomst is de sluiting van de Carrefour-vestiging en het daaraan gekoppeld sociaal plan met de mogelijkheid van brugpensioen vanaf de leeftijd van 52 jaar. Over dat brugpensioen doen de wildste verhalen de ronde. Ben Debognies toonde op basis van feiten en cijfers aan wat brugpensioen echt is en hoeveel beter dit wel is voor iedereen.

Bij deze willen we toch al enkele verzinsels doorprikken:

Brugpensioen een vrijgeleide om nooit meer te (moeten) werken? Sinds het generatiepact worden bruggepensioneerden op dezelfde wijze geactiveerd als ‘gewone’ werklozen (deelname aan tewerkstellingscel, activering door VDAB, met risico op ‘sancties’ en verlies van de uitkering indien men daar geen gevolg aan geeft). Het brugpensioen is bovendien een échte activeringsmaatregel:  wie terug aan het werk gaat behoudt zijn toeslag van de vorige werkgever. De ‘incentive’ voor een bruggepensioneerde om terug aan het werk te gaan is dus groter dan voor een ‘gewone’ werkloze. Brugpensioen op 52 is dus geen ‘rust’pensioen en ook geen werkloosheidsval.

- Brugpensioen = rentenieren vanaf je 52e? Als je weet dat de meeste werknemers van Carrefour lage lonen hebben en veelal deeltijds werken, dan kan je ervan op aan dat hun uitkering zeer beperkt zal zijn. Bovendien komen veel werknemers (52+) van Carrefour niet in aanmerking voor brugpensioen omdat ze onvoldoende voltijdse dagen gewerkt hebben. We illustreren dit donderdag met reële cijfers.

- Brugpensioen onbetaalbaar voor de overheid? Integendeel, in heel wat gevallen is brugpensioen voordeliger voor de sociale zekerheidskas. Bij brugpensioen betaalt de werkgever het supplement terwijl werkloze 50plussers een supplement ontvangen vanwege de RVA. Bovendien betaalt de werkgever bij brugpensioen nog aanzienlijke sociale zekerheidsbijdragen. - Er zijn voldoende vacatures bij andere distributiebedrijven (Colruyt, Delhaize)? Vele werknemers van Carrefour Sint-Pieters-Leeuw solliciteerden reeds bij Colruyt in Halle maar 45plussers komen er niet aan de bak.

Wat is brugpensioen dan wel? Brugpensioen is een vorm van werkloosheidsuitkering waarbij een aanvulling  betaald wordt door de (voormalige) werkgever. Aldus is het een sociale maatregel die het inkomensverlies voor oudere werknemers moet beperken. De kost wordt gedragen deels door de sociale zekerheid maar ook deels door de vorige werkgever, die trouwens aan de basis ligt van het ontslag. Niemand van de werknemers van Carrefour heeft ervoor gekozen om ontslagen te worden. Het ACV blijft het brugpensioen  steunen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 jun 2010
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief