SINT-PIETERS-LEEUW - Honderd jaar gemeentelijk onderwijs in Ruisbroek

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Honderd jaar gemeentelijk onderwijs in Ruisbroek

Spl_100_jaar_school_gr
 
Spl_100_jaar_school_kl

In de Leeuwse deelgemeente Ruisbroek werd het feit gevierd dat er honderd jaar geleden een school werd gebouwd. Op 27 september 1908 werd immers in de Schoolstraat het gebouw voor de gemeenteschool ingehuldigd door burgemeester P. Michiels. In deze school huist nu de Gemeentelijke Basisschool ‘Wegwijzer’
Naar aanleding van dit eeuwfeest hadden het lerarenkorps kledij aangetrokken van die tijd en werd er een klasje opgebouwd zoals die honderd jaar geleden te zien was in alle scholen. Op de straat zelf kon men kennis maken met heel wat volksspelen uit die tijd.
 

Vele generaties Ruisbroekenaren hebben er school gelopen. Bij de fusies van gemeenten in 1977 kwam het schoolbestuur onder de bevoegdheid van het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw die de oude gebouwen door regelmatige investeringen functioneel  hield voor het moderne onderwijs. Al zijn de gebouwen honderd jaar oud, toch bieden zij nog voordelen: een ruime aula voor allerlei activiteiten en ruime, luchtige klassen met veel licht. We herkennen hier de typische bouwstijl voor scholen uit het begin van de twintigste eeuw: gebruik van ijzeren ondersteuningen in plaats van beton beton.

Bezoekers konden tijdens de opendeurdag kennismaken met een klas, zoals die bij het ontstaan van de school vrijwel algemeen was ingericht. Het materiaal hiervoor werd hiervoor geleend bij het gemeentebestuur van Lennik, dat bereidwillig het materieel uitleende van het voormalige museumklasje uit de vroegere school van Gaasbeek.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 mei 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief