PROVINCIE VLAAMS-BRABANT gaat voor aangenamere woonomgevingen in sociale buurten

C21

PROVINCIE VLAAMS-BRABANT gaat voor aangenamere woonomgevingen in sociale buurten

Jean-pol_olbrechts_p200
Jean-Pol Olbrechts, gedeputeerde voor wonen (ep)

De provincie Vlaams-Brabant geeft subsidies om wonen in een aantal sociale buurten en woonwijken aangenamer te maken. Zo kon de sociale buurt Oeverbeemd in Ruisbroek met provinciale subsidies sluikstorten aanpakken en een opslag- en vergaderruimte realiseren.

De provincie Vlaams-Brabant heeft een subsidiereglement dat de woonomgeving in de verstedelijkte buurten en sociale woonwijken van het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel, de kleinstedelijke gebieden en andere sociale buurten wil opwaarderen.
"De provincie Vlaams-Brabant wil dat het aangenaam wonen blijft in heel de provincie. Maar in een aantal verstedelijkte buurten en sociale woonwijken loopt dit soms mis. We willen hiermee inspelen op een bestaande nood op het terrein", zegt Jean-Pol Olbrechts, gedeputeerde voor wonen.
Via het reglement kunnen gemeenten, OCMW's en sociale huisvestingsmaatschappijen subsidies krijgen voor het realiseren van projecten die de fysieke omgeving in deze buurten en wijken opwaarderen en zo ook de leefbaarheid verbeteren. Een belangrijk criterium voor de toekenning van de subsidies is de sociale dimensie van het project. De provincie wil immers met het nieuwe woonreglement problemen in de wijken voorkomen of oplossen.
"Heel concreet gaat het om een speeltuintje, een buurtlokaal gezellig inrichten, extra groen in de straat, een opruimactie van zwerfvuil, een infobaken, tal van sociale projecten zijn te bedenken die een buurt of wijk aangenamer maken. En we laten de bewoners zelf niet aan de zijlijn staan. Zij krijgen de kans om samen met de gemeenten, OCMW's en sociale huisvestingsmaatschappijen de projecten mee uit te denken en te realiseren. Door participatie van de buurt zijn de slaagkansen van projecten immers het grootst en kunnen projecten 'de blikvangers' worden in de buurt" zegt gedeputeerde Jean-Pol Olbrechts.
De provincie wil ook dat lokale besturen en private partners die zo'n investeringssubsidie ontvangen, rekening houden met toegankelijkheid voor personen met een handicap. Daarvoor kunnen ze een beroep doen op een verplicht maar gratis toegankelijkheidsadvies van het Toegankelijkheidsbureau.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 jun 2011
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief