Ridder Jozef Sluys eerste ereburger van SINT-PIETERS-LEEUW

C21

Ridder Jozef Sluys eerste ereburger van SINT-PIETERS-LEEUW

Editiepajot_spl_sluys_1_gr_foto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 
Editiepajot_spl_sluys_2_gr_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 
Editiepajot_spl_sluys_3_gr_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 
Editiepajot_spl_sluys_4_gr_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 

Op voordracht van burgemeester Lieve Vanlinthout (CD&V), heeft de Leeuwse gemeenteraad het ereburgerschap toegekend aan organist en ridder Jozef Sluys. Hij is de eerste die de titel van "ereburger van Sint-Pieters-Leeuw" krijgt.

Om voorgedragen te kunnen worden tot ereburger van Sint-Pieters-Leeuw dient de kandidaat volledig te voldoen aan het daartoe door de gemeenteraad opgestelde reglement. Zo moet hij bijdragen of bijgedragen hebben tot de bekendheid en de uitstraling van de gemeente op Vlaams, nationaal of internationaal gebied;
 
Jozef Sluys werd geboren op 22 oktober 1936 in Gaasbeek (Lennik). Op 19 jarige leeftijd werd hij laureaat van het Lemmensinstituut, en in 1963 laureaat van de Internationale J. S. Bachwedstrijd in Gent. Hiermede begon zijn internationale loopbaan als orgelvirtuoos. Hij maakte de Belgische orgelmuziek bekend over de hele wereld. Zo concerteerde hij, buiten Europa ook in Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Congo, Mexico en het voormalige Rusland. Op de wereldtentoonstelling van Brussel in 1958 was hij organist van de Civitas Dei-kerk.
 
Hij maakte tal van cd’s met werken van Belgische componisten zoals Lerinckx, Tinel, De Boeck, Peeters, Jongen, Verschraegen en anderen.
 
In 1973 kreeg zijn LP met werken van J.N. Lemmens de Prijs van de Vereniging van de Belgische Muziekpers. In 2000 kreeg hij de Trofee Fuga toegekend van de Unie van Belgische Componisten voor zijn inzet ten bate van Belgische componisten.
 
Hij is de bezieler van de Brusselse Kathedraal-concerten, de Internationale Orgelweek van Brussel en de Historische Concerten van O.L. Vrouw-Lombeek.
 
Hij was de organist in de Brusselse Kathedraal bij de begrafenis van Koning Boudewijn en de huwelijken van de prinsen Laurent en Philip.
 
Over haar kersverse ereburger zegt burgemeester Vanlinthout het volgende: “Jozef Sluys is een uitzonderlijk organist, die altijd de eenvoud zelve is gebleven. Hij gaat er prat op inwoner te zijn van Sint-Pieters-Leeuw en van Vlezenbeek in het bijzonder, en heeft zonder twijfel, via zijn persoonlijke uitstraling en zijn muzikaal werk, Sint-Pieters-Leeuw op de wereldkaart gezet”.
 
Als uiterlijk teken van deze titel, ontving Jozef Sluys een officiële oorkonde en een speciaal aandenken, een keramische beeld van beeldhouwer Kasper uit Brugge. Bloemen waren er voor zijn echtgenote.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 nov 2011
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief