SINT-PIETERS-LEEUW - “We willen die windmolens liever niet”

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - “We willen die windmolens liever niet”

Editiepajot_spl_windturbines_1_foto_belaen
Foto's © Stijn Belaen
 
Editiepajot_spl_windturbines_2_foto_belaen
Foto © Stijn Belaen
 

De gemeente Sint-Pieters-Leeuw organiseerde een infovergadering over de aanvragen die werden ingediend over het plaatsen van verschillende windturbines. De bestendige deputatie, het uivoerend orgaan van de provincie, zal hierover binnenkort beslissen.

Alvorens die beslissing valt moeten verschillende adviezen worden ingewonnen en moeten er openbare onderzoeken worden gevoerd. De infovergadering is dan een essentieel onderdeel van het openbaar onderzoek. De beslissing over de windturbines zal vallen in de maand mei.
 
De opkomst op de vergadering was behoorlijk groot en de burgers werden geïnformeerd over de verschillende aspecten. Zo legde verschillende personen achtereenvolgens uit hoe de procedure in zijn werk gaat, waarom ze geen schrik moeten hebben van hernieuwbare energie en waarom hernieuwbare energie een noodzaak zal worden in de toekomst. Ecopower dat de aanvraag tot aanbouw zal indienen kon op weinig positieve respons rekenen bij de inwoners van Sint – Pieters – Leeuw. Ecopower is een coöperatieve vennootschap. De burgers brengen dus geld binnen waarmee de aanbouw van windturbines gefinancierd kan worden. In ruil daarvoor krijgen de investeerders een dividend en stroom.
 
De windturbines zouden in Sint – Pieters – Leeuw in de nabijheid komen van grote infrastructuur. Er zouden 6 windturbines worden ingeplant. Twee daarvan zouden op gronden van Colruyt komen. Deze windturbines zouden dan ook volledig gefinancierd worden door Colruyt. De andere vier komen op plaatsen die daarvoor zijn aangewezen in het gewestplan. Ecopower sluit ook niet uit dat er in de toekomst nog windturbines zouden bijkomen. De windturbines zouden op een wettelijke afstand van verschillende woonzones worden geplaatst. Één van de turbines zou in de nabijheid van de wijk ‘Witte roos’ komen.
 
De vragen en bedenkingen bij de aanwezigen stapelden zich op. De vragen gingen vooral over de gezondheid en de veiligheid. Vooral de geluidsoverlast baarde de aanwezigen grote zorgen. Toch bevestigde Ecopower dat zowel de geluidsoverlast als de slagschaduw, de schaduw die ontstaat door het draaien van de wieken, wettelijk beperkt wordt door de Vlarem. (De Vlaamse milieuwetgeving). Hoewel mensen van Ecopower een betoog hielden voor groene energie en de gevolgen ervan relativeerden bleven veel aanwezigen kritisch. De algemene reactie bij de inwoners van Sint – Pieters – Leeuw was toch eerder negatief. “We zouden liever hebben dat die windmolens er niet komen”, besloot een van de aanwezigen haar betoog.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 feb 2012
Stijn Belaen
Stijn Belaen
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief