SINT-PIETERS-LEEUW - Schepen Bosmans voor de rechtbank omdat culturele vzw’s zich niet willen ontbinden

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Schepen Bosmans voor de rechtbank omdat culturele vzw’s zich niet willen ontbinden

Marleen_bosmans_2012_p200
Foto © Felix Merckx

Het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw heeft Schepen Marleen Bosmans (CD&V) gedagvaard voor de rechtbank. In haar hoedanigheid van voorzitter van de culturele vzw’s programmatie en infrastructuur moet zij op vrijdag 2 maart verschijnen om de vzw’s op te doeken. Een eerdere poging om deze vzw’s “vrijwillig “ te ontbinden was op een sisser uitgelopen omdat de gebruikers, afgevaardigden uit de cultuurraad, niet akkoord gingen.

Het gaat om de vzw’s Gemeentelijk Cultureel Centrum Coloma en de vzw Gemeentelijke Culturele infrastructuur.
Zij opteren voor een extern verzelfstandigd agentschap waarin de gebruikers nog een rol kunnen spelen. Op dit ogenblik worden de taken van de vzw’s waargenomen door de dienst cultuur die onder het gezag staat van het schepencollege.
 
 
De vzw’s werden indertijd opgericht om gemakkelijker te kunnen programmeren en werken zonder de dagelijkse bemoeinissen van het college en om de privé meer te kunnen betrekken in het culturele gebeuren, ondermeer door sponsoring of nauwere samenwerking. De mandaten werden ingevuld door een helft afgevaardigden van de cultuurraad en een helft afgevaardigden van de politieke fracties. Deze vzw’s werkten tot ieders voldoening.
 
Op de vergadering van de vzw’s van 28 dezer werd hierover een hartig woordje gewisseld en kwam men tot de conclusie dat de schepen de vzw’s niet alleen kan vertegenwoordigen, zoals trouwens de statuten voorzien. Daarom zal de ondervoorzitter Hubert Avaux, tevens voorzitter van de cultuurraad, ook naar de rechtbank gaan om de uiteenlopende standpunten uit te leggen.
 
Schepen Bosmans wordt niet persoonlijk gedagvaard, maar wel in haar hoedanigheid als voorzitter en heeft ook begrip voor het standpunt van de gemeente. Het gemeentelijk decreet zegt immers dat gemeentelijke vzw’s moeten afgeschaft worden.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 mrt 2012
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief