SINT-PIETERS-LEEUW - KVG met dertigste hobbytentoonstelling

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - KVG met dertigste hobbytentoonstelling

Edfitiepajot_spl_kvg
Ingezonden foto
 

Traditiegetrouw vindt tijdens het tweede weekend van juni in het parochiecentrum aan de Rink in Sint-Pieters-Leeuw de jaarlijkse hobbytentoonstelling van KVG (Katholieke Vereniging voor Gehandicapten) plaats. Dit jaar is het een feestelijke editie: de tentoonstelling wordt voor de dertigste maal georganiseerd.

De Leeuwse KVG-afdeling ging goed van start rond 1980, toen uit een onderzoek bleek dat er in de gemeente een grote nood was aan een initiatief dat gehandicapten uit hun isolement trachtte te halen en hen ontspanning en verstrooiing kon bieden.
Marier Jeanne Meert: “Het gemeentebestuur erkende het probleem maar mindervalide inwoners moesten niet onmiddellijk een initiatief uit deze hoek verwachten. Alle ogen waren gericht op de pas opgerichte KVG-afdelin”g.
Binnen de kortste keren telde de groep een 50-tal leden. De werking werd aanvankelijk gesubsidieerd, maar dat bleek al gauw ontoereikend. Het bestuur besloot daarop een activiteit te organiseren om wat geld in het laatje te brengen. Aangezien de meeste leden een of andere vorm van handwerk bedreven, lag een tentoonstelling van deze werken voor de hand. Op zondag 16 juni 1983 ging de eerste hobbytentoonstelling door.
“De eerste hobbytentoonstelling bleek achteraf in menig opzicht een succes. Het gaf de vereniging de nodige werkingsmiddelen maar het zorgde ook voor een dynamiek in de organisatie. Het was het begin van een gestructureerde werking met een vast jaarprogramma.
Voorzitster Greta Meert: ‘Vandaag organiseren we nog steeds tien activiteiten per jaar. In het voorjaar en het najaar houden we vijf hobbynamiddagen, waarbij de leden onder begeleiding een handwerkje maken. Tweemaal per jaar gaan we op uitstap met de bus en met Pasen en in de herfst houden we een ledenfeest met ontspanning, een misviering en een warme maaltijd. Tot slot is er in juni een wandeling en onze jaarlijkse hobbytentoonstelling”.
Naast de activiteiten voor haar leden, brengt KVG ook de problematiek van de mindervaliden op het lokale niveau onder de aandacht. Zo was er in november vorig jaar nog een sensibiliseringscampagne rond het onrechtmatig gebruik van voor mindervaliden voorbehouden parkeerplaatsen. Ieder jaar neemt KVG ook deel aan de rolstoelwandeling, waarbij afwisselend in een andere deelgemeente de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers en visueel gehandicapten aan de lijve ondervonden wordt. Tekortkomingen worden opgelijst en overgemaakt aan het gemeentebestuur.
Wie de werking van KVG Sint-Pieters-Leeuw wil steunen kan tijdens de hobbytentoonstelling een tombolalotje kopen of een boterham met een drankje nuttigen. De tentoonstelling vindt plaats in het parochiecentrum, Rene Balléstraat 6, op zaterdag 9 juni van 16u tot 22u en zondag 10 juni van 14u tot 20u. Er worden werken tentoongesteld van KVG-leden en sympathisanten. Er zijn ook doorlopend demonstraties van juwelen maken door Maryse Vandehameele en keramiek en kaarsen beschilderen door Henny In’t Veld.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 mei 2012
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief