SINT-PIETERS-LEEUW - Prinses Astrid opende nieuwbouw in Inkendaal

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Prinses Astrid opende nieuwbouw in Inkendaal

Editiepajot_spl_inkendaal_1
Ingezonden foto's
 
Editiepajot_spl_inkendaal_2
Ingezonden foto's
 
Editiepajot_spl_inkendaal_3
Ingezonden foto's
 

In aanwezigheid van Prinses Astrid werd de nieuwbouw "Partiële Daghospitalisatie" in het Ziekenhuis Inkendaal te Vlezenbeek geopend. Deze nieuwbouw herbergt de afdeling voor ambulante revalidatie van kinderen en de ziekenhuisschool. Het dagziekenhuis voor de ambulante revalidatie van kinderen en de ziekenhuisschool zijn nu onder één dak in het revalidatieziekenhuis lnkendaal'

 'De Bijtjes' te Vlezenbeek was een instelling voor revalidatie van kinderen die verbleven in verschillende paviljoenen. Midden de jaren '80 is daar geleidelijk aan verandering in gekomen. Er werd beslist om zoveel mogelijk kinderen via ambulante revalidatie te behandelen. De overtuiging bestond namelijk dat een ambulante setting, met zowel de sociale integratie in het gezin als de betere emotionele ontwikkeling van het kind, het revalidatieproces over de hele lijn sneller zou laten verlopen.
De hospitalisatieduur van de kinderen werd drastisch verminderd, de specifieke revalidatienoden bleven evenwel bestaan. De infrastructuur voldeed niet meer om op een adequate maar ook op een aan de tijd aangepaste manier de toenemende groep van volwassenen en de steeds groter wordende groep van ambulante kinderen te kunnen verzorgen en revalideren.
Nieuwe bouwplannen werden opgemaakt en in 1991 start de bouw van het nieuwe ziekenhuis. ln 1996 worden alle nieuwe hospitalisatieafdelingen met therapieruimten en polikliniek in gebruik genomen'
Het karakter van het ziekenhuis is de laatste 25 jaar dus sterk veranderd. De instelling evolueerde van, kinderziekenhuis' naar een gespecialiseerd revalidatieziekenhuis voor volwassenen en kinderen, met een sterk uitgebouwde ambulante revalidatie voor kinderen.
LANG GEWACHT
Op de start van de bouw van de derde fase, namelijk het dagziekenhuis-voor de ambulante revalidatie van kinderen en de ziekenhuisschool, is lang gewacht. Pas in 2007 mochten ze zowel vanwege VlPA, subsidiëring van de bouw van ziekenhuizen, als van AGlOn, subsidiëring van de bouw van scholen, een akkoord ontvangen. De definitieve plannen konden opgemaakt worden. De aanbestedingen volgden en de werken werden aangevat in oktober 2009
Het toenmalige ziekenhuis heeft door de jaren heen steeds onderwijs gegeven aan de kinderen. Door de heroriëntatie van de revalidatie van de kinderen, werd ook de werking van de school anders. Oorspronkelijk uitsluitend voor gehospitaliseerde kinderen tot vandaag een school die voornamelijk instaat voor aangepast onderwijs voor kinderen die in het dagziekenhuis voor revalidatie langskomen.
De school vertoefde al lang in lokalen die niet meer aangepast waren aan de hedendaagse noden.
Door de verwevenheid dagziekenhuis, revalidatie en onderwijs was het logisch dat een gebouw werd opgetrokken waarbij de verschillende functies gelijktijdig konden vervuld worden.
NORMEN
Het gebouw dat iets meer dan 5.000 m2 groot is moest voldoen aan strenge energie- en milieunormen. Zo mocht de energiepijl van het gebouw de E 70 norm niet overschrijden. Om dit te halen werd gekozen voor de toepassing van betonkernactivering. Aandacht werd ook geschonken aan extra isolatie, zowel van muren als ramen en het toepassen van de meest vooruitstrevende technieken. De plaatsing van een groen dak ís hier eveneens een voorbeeld van.
Het gebouw blinkt vooral uit door zijn helderheid, zijn veelheid aan zachte kleuren, zijn prachtige tekeningen/schilderijen, zijn kindvriendelijkheid en zijn praktische en volledige inrichting. Grote en minder grote lokalen en burelen, van slaapzaal tot snoezelruirnte, van groepslokaal tot refter of tot sportzaal, van kinélokaal tot doktersbureel en verpleeglokaaí, van vergaderzaal tot
lerarenlokaal..., ze zijn allen aanwezig om de kinderen in de beste omstandigheden te revalideren en te begeleiden.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 jun 2012
Felix Merckx
Ingezonden foto's
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief