Unizo Regio Vlaams-Brabant hekelt de verhoging van de gemeentelijke bedrijfsbelasting in SINT-PIETERS-LEEUW

C21

Unizo Regio Vlaams-Brabant hekelt de verhoging van de gemeentelijke bedrijfsbelasting in SINT-PIETERS-LEEUW

Unizo_vlaams_brabant
 

Unizo roept de gemeente op tot het naleven van de geest van het lokaal fiscaal pact

De lokale overheden werden door de Vlaamse overheid uitgenodigd om een Lokaal Fiscaal Pact af te sluiten. Hierdoor neemt de Vlaamse overheid de gemeentelijke schuld voor een maximumbedrag van 100€ per inwoner over.
Hieraan zijn twee belangrijke voorwaarden verbonden: de gemeenten verbinden er zich toe een ondernemingsvriendelijk fiscaal beleid te voeren en geen verhoging van de gemeentelijke belasting door te voeren in 2008 en 2009.

Schepen van Financiën Fons Geeroms (Open VLD) zegt dat Sint-Pieters-Leeuw volledig in orde is met de letter en de geest van het lokaal fiscaal pact

Alle gemeenten hebben een dergelijk pact met Vlaanderen ondertekend.

UNIZO stelt echter vast dat de bedrijfsbelastingen in Sint-Pieters-Leeuw, ondanks het door hen ondertekende Lokaal Pact, toch uitermate sterk de hoogte ingaan (ondernemingen betalen tot 700% meer belastingen).
De gemeente heeft immers, alvorens het Lokaal Pact met Vlaanderen te ondertekenen, nog een besluit op de gemeentebelastingen goedgekeurd, waarbij er belasting geheven wordt met de bedrijfsoppervlakte als enige basis. Dit geeft de gemeente de ruimte om de bedrijfsbelastingen voor 2008 toch nog te verhogen. 

Volgens UNIZO ontduikt Sint–Pieters-Leeuw werkelijk de geest van het pact met Vlaanderen. De ondernemersorganisatie is bovendien verbolgen omwille van het feit dat de integrale belastinglast op de schouders van de KMO terechtkomt, aangezien oppervlakten boven de 10.000m²onderworpen zijn aan een degressief tarief.

De ondernemersorganisatie waarschuwt dat op korte termijn verschillende kleine en middelgrote ondernemingen in financiële problemen komen en eist dat de gemeente zijn reglement herziet.
In de huidige sociaal – economische toestand zijn dergelijke bijkomende lasten totaal onaanvaardbaar.

GEEST
“De gemeente Sint-Pieters-Leeuw is volledig in orde met de letter en de geest van het lokaal fiscaal pact. Door het onderschrijven van dit pact mogen wij tot 2010 geen belastingverhogingen meer doorvoeren.
Wij hebben inderdaad voor 2008 belastingverhogingen ingevoerd nl. de verhoging van de aanslagvoet op de personenbelasting en van de opcentiemen op de onroerende voorheffing ( grondbelasting ). Bovendien voerden wij een bedrijfsbelasting in op basis van de bedrijfsoppervlakte”, zegt schepen van Financiën Fons Geeroms (Open VLD).

Verder zegde de schepen ons dat men genoopt was dit te doen omdat Sint-Pieters-Leeuw anders niet kon voldoen aan de voorwaarde van het lokaal fiscaal pact om in de meerjarenplanning tegen 2012 een batig saldo voor te leggen. Aan de andere kant hebben zij voor de bedrijven en zelfstandige ondernemers de belasting op de drijfkracht en op de lichtreclames en de belasting op het huisvuil voor de bedrijven afgeschaft.

Fons Geeroms: “Het is zo dat het College van Burgemeester en Schepenen een afspraak heeft gemaakt met de vertegenwoordigers van Unizo om hun bezwaren, bemerkingen, suggesties … te aanhoren”.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 nov 2008
Felix Merckx
Repro Editiepajot
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief