SINT-PIETERS-LEEUW - UNIZO verwerpt gemeentelijke bedrijfsbelastingen

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - UNIZO verwerpt gemeentelijke bedrijfsbelastingen

Editiepajot_sint-pieters-leeuw_unizo_foto_re

UNIZO regio Vlaams-Brabant & Brussel is absoluut niet te spreken over het versturen van de facturen voor de gemeentelijke bedrijfsbelastingen in Sint-Pieters-Leeuw. UNIZO is niet akkoord met de onrechtvaardige verdeling en absurde regel over parkingoppervlakte. UNIZO neemt begin februari deel aan een evaluatie van het belastingsreglement en hoopt alleszins voor 2009 tot een schappelijke verdeling te komen. Dat liet UNIZO vandaag weten in een persbericht.  

Het gemeentebestuur blijft zich schuilen achter het feit dat het reglement is goedgekeurd op de gemeenteraad eind 2007, net voor ze het Fiscaal Pact met de Vlaamse overheid tekenden, waardoor inning in 2008 onmogelijk kan worden vermeden.

UNIZO wijst erop dat het Fiscaal Pact inderdaad geen verhoging van de belastingen toelaat voor deze periode, maar er minstens nog iets kan worden gedaan aan de absurde regel dat de volledige parking van een handelszaak mee wordt geteld bij de belastbare oppervlakte. Ondernemers die dus de kosten deden om parking aan te leggen zodat mensen niet op de straat hoeven te parkeren worden daar nu voor gestraft. 

Op een overleg tussen UNIZO en het gemeentebestuur eind vorig jaar werd door het gemeentebestuur openlijk toegegeven dat ze geen al te best reglement hadden gestemd. Het gemeentebestuur leek zich bewust te zijn van de problemen die de vaak zeer hoge kost bij sommige ondernemers kon veroorzaken. Daarom engageerde  het gemeentebestuur zich ertoe om midden februari een inventarisatie proberen te maken van de te innen bedragen en hierover met UNIZO overleg te zullen plegen., en dit met de uitdrukkelijke bedoeling om  voor de meest extreme facturen op zijn minst een aangepaste communicatie zou kunnen volgen en eventuele compensaties zouden worden overwogen.

UNIZO moet nu vaststellen dat de ondernemers de facturen vorige week in de bus hebben gekregen met de droge mededeling het verschuldigde bedrag tegen 12 maart 2009 uiterlijk te betalen. 

Ondertussen kreeg UNIZO van tal van ondernemers in Sint-Pieters-Leeuw klachten over deze gang van zaken,  en zijn sommige ondernemers reeds met een advocaat onder de arm aan het uitzoeken of dit allemaal zomaar kan. 

UNIZO zelf is via enkele alerte ondernemers in de Lokale Raad Economie uitgenodigd op de evaluatievergadering van deze bedrijfsbelastingen op dinsdag 3 februari 2009,  Het is de uitdrukkelijke bedoeling van de ondernemersorganisatie om tot een wijziging van het belastingreglement te komen voor 2009, met als norm dat het om een faire belasting moet gaan die niet enkel de KMO’s treft en die niet uitdrukkelijk grote bedrijven  bevoordeelt. 

Ondernemers die 9000, 11000 en zelfs 16000 euro bedrijfsbelasting per jaar moeten betalen (voor de meesten een verhoging tot meer dan 700%) is voor UNIZO totaal onaanvaardbaar.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 jan 2009
Editiepajot
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief