SINT-PIETERS-LEEUW - Natuurpunt-Leeuwse Natuurvrienden koopt 2,24 ha natuurgebied aan de Oude Zuun

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Natuurpunt-Leeuwse Natuurvrienden koopt 2,24 ha natuurgebied aan de Oude Zuun

Editiepajot_spl_natuur_zenne_foto_felix_merckx
Secretaris Etienne Larock van de Leeuwse Natuurvrienden. (Foto Felix Merckx)
 
Oude_zuun_met_perceel_2008
Het nieuw aangekochte perceel. (Repro Natuurvrienden)
 

Natuurpunt – Leeuwse Natuurvrienden beheert in Sint-Pieters-Leeuw 2 natuurgebieden: enerzijds het Cortenbroek in Vlezenbeek en anderzijds de Zuunvallei tussen Zuun, Leeuw en Oudenaken. Het natuurgebied Zuunvallei is opgesplitst in 2 grote kernen, namelijk het Volsembroek (vlakbij de wachtvijver van Volsem) en de Oude Zuun (tussen Slesbroek en Karenberg). Dit laatste gebied hebben ze fors kunnen uitbreiden met 2 ha24 a zodat de totale oppervlakte van de Oude Zuun nu 7 ha 70 bedraagt (groei van meer dan 40%)

De nieuwe percelen zijn weilanden en een oude hoogstamboomgaard. In de hoogstamboomgaard zijn deze winter veel kramsvogels waargenomen, maar ook een houtsnip.

In 1989 is Natuurpunt-Leeuwse Natuurvrienden gestart aan de Oude Zuun, met slechts 1 ha 32 natuurgebied in beheer. Eind 2008 is de totale oppervlakte natuurgebied in beheer in Sint-Pieters-Leeuw uitgegroeid tot 15 ha 20.

De aankoop van percelen natuurgebied is niet gratis 
Secretaris Etienne Larock: “De nabijheid van de hoofdstad drijft de prijzen zelfs voor natuurgebied de hoogte in. Voor de aankoop kunnen we gelukkig rekenen op de officiële subsidiëring van het Vlaamse gewest en de provincie Vlaams-Brabant. Ook ons gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw heeft een substantiële subsidie goedgekeurd en hierdoor haar steun aan onze natuur bevestigd. Maar onze vereniging heeft toch een serieuze “rest-financiering” van meer dan 10.000 EUR moeten ophoesten. Dankzij de giften die we de voorbije jaren ontvingen, kregen we deze aankoop rond. Daarom bedanken we hierbij uitdrukkelijk al onze leden en sympathisanten die in het verleden giften gestort hebben voor de aankoop van natuurgebieden in onze gemeente”.

STEUN
Om een nog grotere uitbreiding hoopt Natuurpunt-Leeuwse Natuurvrienden op steun. Dit kan door te storten op rekening 293-0212075-88 met vermelding van het projectnummer 9921 Zuunvallei. Vanaf 30 EUR wordt een fiscaal attest afgeleverd.
Leerlingen van basisscholen Don Bosco, Negenmanneken en Zuun helpen in het natuurgebied
De leerlingen van het 5de en 6de leerjaar krijgen er niet alleen een uiteenzetting over de natuur, ze helpen effectief mee de weiden hooien.

Natuurpunt – Leeuwse Natuurvrienden organiseren een natuurwandeling door de Zuunvallei op zondag 10 mei 2009
Het is het ideale moment van de bloemenpracht met de paarse echte koekoeksbloem te genieten.

Secretaris Etienne Larock: “Maar er valt veel meer te beleven in onze natuurgebieden. Omdat het een begeleide wandeling is, word je de unieke kans geboden het natuurgebied de Oude Zuun van nabij te zien. De wandeling bevat ook een primeur. Want natuurlijk zal ook de nodige aandacht besteedt worden aan de 2,2 ha nieuwe percelen met o.a. een hoogstamboomgaard.
Afspraak aan de kerk van Zuun (A. Quintusstraat) om 14 u.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 feb 2009
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief