SINT-PIETERS-LEEUW - Campagne Respect in de Sportclub

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Campagne Respect in de Sportclub

Flyer-respect-sport-thema-4-1_1
De flyer Respect voor de Sport ©Sint-Pieters-Leeuw
 
Flyer-respect-sport-thema-4-1_2
 

‘NEEN TEGEN PESTEN’


Respect voor elkaar en voor de omgeving, daar draait het allemaal om in de Leeuwse campagne 'Respect in de sportclub'. In deze campagne, die intussen al loopt sinds september 2018, werken de sportdienst en de sportverenigingen telkens gedurende vijf maanden rond één specifiek thema dat gelinkt is aan respect.

 De voorbije maanden werd er gewerkt rond het thema 'Samen in 't Nederlands'. Doordat sommige clubleden het Nederlands niet of minder machtig zijn, is het voor de sportclubs namelijk een uitdaging om hun ééntalige, en daardoor ook een voor iedereen verstaanbare werking, te kunnen volhouden. Bij de ene club is dat al een grotere uitdaging dan bij de andere club. Als randgemeente rond Brussel is het ons zeker niet vreemd dat onze bevolking een heel internationaal karakter kent. Om de clubs hierin te ondersteunen, werden er een aantal acties ondernomen zoals o.a. de deelname van SK Leeuw aan 'Boest!', een campagne van vzw De Rand rond een duidelijk taalgebruik binnen de sportclub. Daarnaast liet de sportdienst bierviltjes drukken met daarop enkele eenvoudige vragen. Deze vragen konden het ijs breken waardoor wachtende ouders, ongeacht de taal die ze spreken, samen met elkaar in contact konden komen en hen zou aanzetten in het gebruik van het Nederlands als verbindende taal. Deze bierviltjes werden niet alleen in de kantines en cafetaria’s verdeeld, maar ook in de diverse horecazaken in Sint-Pieters-Leeuw. Via infosessies kregen de sportclubs ook extra tips over het communiceren met anderstaligen. Nu loopt het thema 'Samen in 't Nederlands' op zijn einde en maakt het plaats voor een volgend thema.

 Schepen van Sport, Herwig Smeets: “Het blijft echter wel een permanent actiepunt, gezien het Nederlands een transversale doelstelling is doorheen het volledige meerjarenplan van Sint-Pieters-Leeuw, zo ook dus voor de sport.”

Het volgende thema binnen de campagne 'Respect in de sportclub' zal handelen over pestgedrag. Het gaat van start in februari en loopt tot eind juni dit jaar.

Pesten is helaas nog steeds één van de grootste problemen in de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Om een krachtig signaal te geven, gebruiken we ‘Neen tegen pesten’ als nieuwe slogan. Op het programma staat o.a. de deelname aan de STIP-IT-actie waarbij je 4 bollen op je hand plaatst. De sportdienst biedt de sportclubs ook verschillende spelletjes aan die bijdragen tot een goede sfeer binnen de club. De sportclubs voorzien een meldingspunt of -persoon waaraan pestgedrag gemeld kan worden. Via al deze acties willen de sportdienst en de sportverenigingen graag bijdragen tot minder pestgedrag en een aangename sfeer en groepsgevoel in alle Leeuwse sportclubs.

 Schepen van Sport, Herwig Smeets: “Eenheid binnen een team is cruciaal om het winnende verschil te kunnen maken. En dat is wat we als sportclub toch allemaal willen, niet? Winnen? Naast verbindende taal is een inclusief sportbeleid, en dus het weren van en werken rond pestgedrag, geen overbodige luxe voor elke zichzelf respecterende club. In de professionele wereld is het trouwens een wettelijke verplichting om een beleid op te zetten omtrent de preventie van pesten op het werk ... Bij het beoefenen van een hobby, mag dat dus in geen enkel geval een domper op de pret vormen.”

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 jan 2020
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 06 mrt 2024
Marc Sluys | 06 mrt 2024

archief